Akademija povodom Nedelje gluvih i nagluvih

SMEDEREVO, 28. septembar 2017 – Centralna akademija povodom obeležavanja Međunarodne nedelje gluvih održana je danas u Smederevu, uz učešće predstavnika organizacija gluvih i nagluvih osoba iz čitave Srbije.

Predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Maslać Matović naglasila je da je cilj Nedelje gluvih da javnost shvati koje su njihove potrebe, kao i zajednički rad na unapređenju položaja ovih lica.

„Dosta toga smo uradili. Uz podršku Ministarstva rada, obezbedili smo 64 prevodioca za organizacije gluvih, usvojen je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, radimo na njegovoj promociji. Nažalost, nismo uradili mnogo na obrazovanju gluve dece na znakovnom jeziku. Kako da dostignemo akademsko obrazovanje bez toga. Gluvi u svetu su odavno dostigli akademske titule, a mi smo ostali na nivou, kako da kažem, ’radničkih zanimanja’. Želimo to da promenimo“, istakla je Maslać Matović.

Ona je poručila da su za gluve i nagluve osobe koje se redovno školuju potrebni asistenti, ali i da treba više da se radi na promociji zapošljavanja gluvih lica, jer, prema njenim rečima, i dalje pojedini poslodavci radije plaćaju kaznene penale državi nego što zapošljavaju gluve ili neko drugo lice sa invaliditetom. Dodala je i da treba dalje raditi na menjanju svesti, na edukaciji zaposlenih u institucijama i svih ostalih.

„Cilj nam je da se izjednačimo sa drugima, još uvek smo jedina kategorija koja nema nadoknadu za svoje telesno oštećenje. Nemamo prava ni na besplatna pomagala, svetlosne budilnike, satove sa vibratorima, bebi alarme itd. Evo, juče smo obavešteni da nam je u Kragujevcu odobren projekat za 20 svetlosnih budilnika, pa pozivamo i lokalnu samoupravu u Smederevu da unapredi rad i položaj gluvih lica“, rekla je predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije i pozvala na bolje upoznavanje i zajedničko delovanje na unapređenju položaja gluvih lica širom Srbije.

Posle prigodnih reči predstavnika Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, lokalne samouprave i organizacije domaćina, izveden je zanimljiv kulturno umetnički program, kojim su se predstavile gluve i nagluve osobe iz Požarevca, Užica, Novog Sada, Smedereva i Leskovca.

Međunarodnu nedelju gluvih obeležavaju širom sveta, ukupno 133 nacije, svake godine u poslednjoj nedelji septembra.

Ranije danas, otvorena je indukciona petlja za amplifikaciju govora na šalteru PIO fonda čime se završava projekat Da vas i mi čujemo, koji je realizovala Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Cilj projekta je uklanjanje komunikacionih i informacionih barijera sa kojima se suočavaju nagluve osobe koje koriste slušne aparate, a petlje su postavljene i u prostorijama Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo, Velikoj sali Centra za kulturu Smederevo, PIO Fondu i Opštoj bolnici Sveti Luka – oba internistička šaltera.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!