UNS poziva Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu

UNS, 19. septembar 2017 – Udruženje novinara Srbije (UNS) izražava solidarnost sa kolegom Vukašinom Obradovićem koji je dan posle odluke o gašenju „Vranjskih novina“ čiji je vlasnik i urednik, počeo štrajk glađu, ali ga poziva da takav štrajk prekine.

UNS traži od Poreske uprave Vranja i Srbije, čiji su službenici prema rečima Obradovića već nekoliko nedelja u „Vranjskim novinama“, da hitno objave razloge i nalaze inspekcijske kontrole ovog medija.

UNS već godinama traži da vlast zakonski ustanovi obaveznih 2% izdvajanja iz lokalnih budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja. U protivnom postoji ozbiljna pretnja daljeg gašenja lokalnih medija, bez kojih nema demokratskog društva.

UNS poziva kolegu Obradovića da u novinarstvu nastavi borbu za medijske slobode i dostojanstvo profesije.

Nešto ranije UNS je objavio da se protivi se pokušaju diskvalifikacije i vređanja novinara Krika i glavnog urednika tog portala Stevana Dojčinovića, umesto demantovanja konkretnih netačnosti u novinarskom radu i poziva partiju ministra odbrane Aleksandra Vulina, Pokret socijalista, da argumentima demantuju eventualne netačnosti u tekstu Krika o imovini njihovog lidera.

Na tekst „Tetka iz Kanade platila Vulinu stan“ u kom se tvrdi da ministar odbrane ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, Pokret socijalista odgovorio je saopštenjima u kojima bez činjenica Dojčinovića naziva narkomanom i optužuje ga da ne prijavljuje sve prihode.

Zahtevi da mediji javno objave izvore finansiranja nisu novi i UNS je tražio da to postane zakonska obaveza koja ne važi isključivo za novčana sredstva koja mediji dobijaju iz budžeta Srbije, ali vlast nije prihvatila ovaj predlog UNS-a. Poziv da Krik objavi izvore finansiranja, ne abolira lidera Pokreta socijalista od obaveze da objasni i dokumentuje poreklo sopstvene imovine.

Sumnje u neprofesionalan rad novinara i nepoštovanje Kodeksa novinara Srbije sa konkretnim tekstovima mogu se izneti pred sudove časti novinarskih udruženja ili Savet za štampu. poziv poziva sve koji smatraju da su oštećeni da se obrate ovim samoregulatornim telima.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien