Predstavljanje zbirke stripova Aleksandra Zografa

SMEDEREVO, 18. septembar 2017 – Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, jedan od najprevođenijih autora srpskog stripa, gostovaće u Centru za kulturu Smederevo u utorak, 19. septembra, u okviru programa posvećenog predstavljanju njegove nove zbirke stripova „Mala otkrića“, koja sabira dela prvobitno objavljena u listu „Vreme“.

„Mala otkrića“ se bave nekim od njegovih starih opsesija – od storija zasnovanih na člancima iz starih novina i već zaboravljenih knjiga koje pronalazi sa strašću arhivara (i to uglavnom na buvljim pijacama) do reportaža sa putovanja. U predgovoru ovog izdanja, autor je zapisao: „Jedno od najvećih zadovoljstava za koje znam je radost otkrića. To je radost koju možemo da iskusimo na dnevnom nivou, i to ni u čemu ne umanjuje zadovoljstvo velikih životnih uvida, snažnih, burnih doživljaja koji menjaju pravac vašeg života. Ideja je da prosto dozvolite sebi da se prepustite užitku u malim stvarima, koja su, tokom ljudske putanje ovim životom, načičkana svuda po stazama kojima prolazimo.“

U opusu Aleksandra Zografa, koji svojim temama pristupa sa istraživačkom strašću i radoznalošću, nailazimo na interesovanje za snove i hipnagogičke vizije pretočene u strip, na društveno-istorijsku problematiku, odbačene artefakte, putopisni materijal, stare novinske članke, na beleške sopstvenog životnog traganja.

Stripovi ovog autora objavljivani su u Americi, Francuskoj, Italiji, Portugaliji, Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Finskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Hrvatskoj,  Japanu.

Aleksandar Zograf dobitnik je nagrade Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet.

Program će se održati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!