Železara Smederevo u dualnom obrazovanju

SMEDEREVO/BEOGRAD, 17. septembar 2017 – Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog ravoja – mpn.org.rs – Karavan obrazovanja „Duh mladosti” posetio je Smederevo, 14. grad u kome je uspešno nastavljena promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Posetioci Karavana su imali priliku da na licu mesta čuju detaljne informacije o Nacionalnom modelu dualnog i preduzetničkog obrazovanja, o saradnji škola i privrede u Smederevu, kao i o značaju te saradnje kako bi mladi ljudi završavali školu sa visokim kompetencijama i bili cenjeni na tržištu rada.

Uoči otvaranja Karavana pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijela Grujić je istakla da će novi obrazovni profili pomoći mladima da lakše nađu posao u svojoj zemlji. „Ove godine profil operater za preradu metala predstavlja prioritetni profil u školama Smedereva. Vaša kompanija Železara Smederevo će imati kompetentne mlade ljude, osnažene znanjem, koji će činiti održivi razvoj ovog grada. Sigurna sam da će svi mladi koji se opredele za ovaj profil steći funkcionalno znanje, ali ono što je ovde posebno, imati šansu da se zaposle odmah nakon formalnog obrazovanja. U vašem gradu postoji jedna snažna kompanija koja će, nadam se, uz vašu pomoć dugo godina u Srbiji biti lider i činiti našu privredu jačom i snažnijom“, izjavila je Grujić.

Prisutnima se obratio i državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Džamić koji je istakao da je obrazovanje jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije. „Vlada Republike Srbije je kao strateški prioritet definisala obrazovanje i sve ono što radimo danas ovde u Smederevu, i širom Srbije svakog vikenda, jeste zbog mladih i za mlade ljude kojima želimo da pošaljemo poruku da treba da ostanu u Srbiji i ovde grade svoju budućnost i budućnost svojih porodica. Početkom oktobra ćemo imati jedan veliki projekat „Moj grad, moj izbor, moja karijera“, koji će omogućiti da na jedan drugačiji način koncipiramo projekat studentskih praksi i da omogućimo mladim ljudima da prvo radno iskustvo steknu tokom studija“, rekao je Džamić.

Direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije, Mirjana Kovačević istakla da je Privredna komora spremna da pomogne da privreda kvalitetno odradi zadatak koji joj je poveren.„Dualno obrazovanje je zapravo obrazovanje na dva mesta, u školama i u realnom radnom okruženju u privrednim subjektima. Iz tog razloga Privredna komora Srbije želi da se što više privrednih subjekata uključi u ovaj model obrazovanja. Danas imamo preko 60 srednjih stručnih škola, 19 obrazovnih profila i preko 200 kompanija koje će otvoriti vrata svojih objekata za realizaciju ovog modela obrazovanja, a interesovanje je pokazalo i više od 1800 privrednih subjekata“, izjavila je Kovačević.

Manifestaciju je otvorila Miljana Kravić, član gradskog veća za prosvetu koja je ukazala na beneficije koje mladi u Smederevu imaju od dualnog obrazovanja. „Više stranih kompanija uspešno posluje na našem području, gde smo prošle godine otvorili preko 3000 radnih mesta i taj trend se nastavlja. Stopa nezaposlednosti iz meseca u mesec opada i ja se nadam da ova aktivnost danas neće samo pospešiti tu priču već će i na pravi način skrenuti pažnju na značaj reformi koje slede u obrazovnom sistemu. Ali i na značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja, koje ne samo da je važno kada je reč o zapošljavanju nego i o razvoju privrede“, rekla je Kravić.

U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravila potpredsednica organizacije Jovana Drezga koja je pozdravila mlade koji su se odazvali u velikom broju.

U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić, državni sekretar Vladimir Džamić, direktorka Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević, kao i predstavnici srednjih škola iz Smedereva. Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!