Izložba “Unutar zidina” Biljane Đorđević

SMEDEREVO, 13. septembar 2017 – U Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo otvorena je izložba “Unutar zidina” Biljane Đorđević i trajaće do 9. oktobra.

Izložba obuhvata deo ciklusa objedinjen pod zajedničkim nazivom “Oruđe delanja“, a koji predstavlja niz radova koji su nastali u periodu od 2015. do 2017. godine.

Na izložbi u Smederevu umetnica postavlja tri manja crteža, od kojih su dva crteži enterijera – fabrika tekstilne industrije (predložak/crtež za poliptih „Oruđe delanja“) i presek raskošne, renesansne građevine (postavljene kao pozornica u koji je moguće učitati prethodni sadržaj).

Centralnu postavku izložbe čine dva rada velikog formata – ulje na platnu/poliptih „Oruđe delanja“ i crtež u kombinovanoj tehnici „Doček“. Na njima u svom prepoznatljivom klasičnom, realističkom narativu jasne ikonografske strukture, u konstrukciji zatvorene pozornice savremenog ambijenta, autorka zauzima jasan kritički stav prema socijalnom, političkom i ekonomskom položaju savremenog čoveka. Njegova apatičnost prema novostvorenom svetu i nedostatak želje da se pomeri iz svoje zone „bezbednosti“ jesu sadržaji koji se jasno anticipiraju u uznemiravajućim predstavama koje nam ovom prilikom autorka nudi.

Slika „Oruđe delanj“a i crtež „Doček“ se u narativnom, simboličkom i prikazivačkom domenu prožimaju, po rečima same umetnice u cilju artikulacije „stanja savremenog čoveka u društvenom sistemu koji se sve bahatije odnosi prema pojedincu, negirajući one osnovne principe za koje se čovečanstvo borilo kroz XIX i XX vek.“

Biljana Đorđević, 1973. rođena u Beogradu, 1997. završila diplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, 2013. doktorsku tezu odbranila na temu Hypnerotomachia Poliphili ili Žudnja za ljubavlju u snovima, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, 2003/04. Radi sa galerijom Lia Rumma, Milano/Napulj, Italija, 2010/2011. gostujući predavač na Parsons the New School for Design, New York,

2005/13. Radi sa galerijom Davide Gallo, Berlin, Nemačka, 2013. Politikina nagrada Vladislav Ribnikar za najbolju izložbu u 2012. godini, 2014. radi sa galerijom Braverman, Tel Aviv, Izrael,

  1. prva nagrada Medalja XXI Prolećnog anala, za crtež Doček.

Samostalno je  izlagala od 1998. u zemlji i inostranstvu, a njeni radovi našli su se u okviru nekoliko desetina grupnih izložbi od Srbije preko Austrije, Švajcarske, Grčke, Feancuske, Norveške, Nemačke, Španije, Albanije, Poljske, Italije, Švedske, Rusije, Izraela, Kine, SAD, do Australije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!