„GOŠA“: Ni para ni dogovora, štrajk se nastavlja

SMEDEREVSKA PALANKA, 1 septembar 2017 – Štrajkači u „Goši“ su čekali ovog petka do kraja radnog vremena, da vide da li će im biti uplaćen obećani novac, što bi značilo i prekid obustave rada i početak proizvodnje. Nadali su se, ako nema uplate, da bar dobiju odgovor kada će biti. Uzalud, do 15 sati niti su pare uplaćene, niti im se ko obratio.

– Jedino što smo čuli je da će Ministarstvo tokom popodneva da izađe sa saopštenjem. Kakvo će saopštenje da bude, stvarno ne znam. Nama niko ne odgovara na telefonske pozive od srede, kada je bilo ono hoće-neće da nam uplate, od tada niko nije s nama razgovarao – kaže Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora.

U sredu je, podsetimo, bilo reči da će Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije omogućiti „Goši“ dobijanje kredita pod povoljnim uslovima, iz koga bi pa radnici dobili u dva navrata po 30 hiljada dinara. Prva uplata je bila uslov, tako su radnici odlučili, da počnu da rade. Agencija u ovom ima interes zbog posla sa Iranom, koji u „Goši“ treba da bude okončan kako bi gotovi proizvodi bili isporučeni tamošnjim naručiocima. U fabrici su za jedan dan sačinili sva neophodna dokumenta kako bi kredit mogao da bude realizovan, ali je tu sve stalo – abera, ni iz Ministarstva privrede ni iz Agencije, nije više bilo.

– Iz Agencije kažu „ne zovite nas, zovite Ministarstvo privrede“, a tamo nam niko ne odgovara. Eto nas, čim skupimo pare, opet u Beogradu – najavljuje Vujičić da će štrajkači ponovo pred zgradu Vlade Srbije.

A Ministarstvo privrede se zaista oglasilo tokom popodneva. Saopštenje koje je objavljeno glasi ovako:

„Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da su predstavnici Ministarstva i Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza (AOFI) danas održali još jedan u nizu sastanaka sa direktorom Fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke. Na sastanku je ponovo potvrđen stav Ministarstva i ministra Gorana Kneževića da je država spremna da uradi sve kako bi pomogla da zaposleni počnu da rade. U poslednja 72 časa pojavile su se i nove otežavajuće okolnosti, a predstavnici Ministarstva su, uzimajući u obzir te okolnosti, ponudili pomoć i predložili rešenje.
Predloženi model je u skladu sa zakonom i prihvatljiv za sve zainteresovane strane.
Ministarstvo privrede smatra da je sudbina ove fabrike sada isključivo u rukama radnika i rukovodstva ‘Goše’, i čeka se njihov zvaničan odgovor, čime je Ministarstvo još jednom pokazalo da je uvek spremno da pomogne i da učini sve kako bi se ‘Goša’ uvela u redovne poslove“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!