Šešelj: Pohapsiti odgovorne za aferu „Smederevska železara“

PRAVDA, 8. avgust 2017 – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je na konferenciji za novinare održanoj u Narodnoj skupštini novinarima izneo podatke vezane za aferu „Smederevska železara“ koju su izazvali predstavnici tadašnjeg režima odlukom da je prodaju Amerikancima za 22 miliona dolara.

– U trenutku kada je kineski partner preuzeo železaru Smederevo, njeni dugovi su bili 384 miliona evra. Kineski partner ju je kupio za 46 miliona, dakle dao je dva puta više para nego Amerikanci.

Kineski partner je još kupio zalihe sirovina, proizvodnju koja je bila u toku i zalihu gotovih proizvoda u  okviru tih 46 miliona, rekao je prvi čovek srpskih radikala.

Zatim je pojasnio da su od tih sredstava i priliva od prodatih proizvoda u prvih 6 meseci, isplaćene neke zaostale obaveze.

– Na primer: za Srbija Gas 18 miliona; Agenciji za podsticanje izvoza 3,9; Srbija Kargo 1,8; EPS snabdevanje 1,8; Poštanskoj štedionici 20; Unikredit banci 20; Komercijalnoj banci 25; Banci Intesa 1 milion i Fondu za razvoj Republike Srbije 40 miliona, izjavio je i dodao:

– Ono što je sada najvažnije, dugovi su ostali Srbiji, bankama i privrednim društvima, komitentima te železare za koju se još nije pokrenuo likvidacioni postupak, a koji se mora sprovesti po zakonu. Preostale su sledeće obaveze: dugoročni kredit od 53 miliona, kratkoročni kredit 203 miliona, obaveze prema dobavljačima, uglavnom u zemlji, 80 miliona evra, kamate i ostale obaveze 51 milion evra, što ukupno iznosi 384 miliona evra. To je ostalo državi Srbiji da izmiri, istakao je on.

Šešelj je objasnio da ovo govori ovako detaljno jer sledi zahtev srpskih radikala da se formira anketni odbor i da se podnese krivična prijava protiv Miroljuba Labusa, Danka Đunića i Aleksandra Vlahovića koji su nezakonito svojevremeno ustupili Železaru Smederevo, a uradili su to van svih mogućih zakonskih normi.

Zato, kaže, srpski radikali Vladi Srbije postavljaju sledeća pitanja:

Zašto godinu i dva meseca posle prestanka rada pravnog subjekta, koji još nosi naziv Železara Smederevo, nije pokrenut likvidacioni postupak? Ne može se prikriti dug od 384 miliona evra, Vlada Srbije ga kad tad mora podmiriti.

Da li su banke imale hipoteke na nepokretnost? Pa će sada, u tom slučaju, iz budžeta Republike Srbije morati da se plati tih skoro 300 miliona evra bankama koje su imale hitpoteke, jer su i ta hipotekarna obezbeđenja otuđena. Sve ono što je bilo pod hipotekarnim obavezama je nestalo, sve je prodato.

Kojim bankama i za koje iznose je država dala garancije za uzete kredite? To još javnost ne zna.

Kojih najvećih deset dobavljača sirovina, repro materijala, koksa, električne energije i usluga će izgubiti potraživanje? Stoga jer su imovina koja ima vrednost 48 miliona evra, a s obzirom da su u značajnom delu nenaplativa potraživanja – od te imovine dakle ništa neće dobiti.

Šešelj je dodao i da su „Amerikanci su u vreme vlade Demokratske stranke preuzeli železaru za 22 miliona, ali su uz to još u njoj pretopili po bagatelnoj ceni, a i besplatno ogroman broj naših tenkova, oklopnih vozila, teškog naoružanja, kamiona itd. To su činjenice, do kojih su srpski radikali došli da bi zaokružili inicijativu koju su pokrenuli krajem 2014. godine, na tri konferencije za štampu kojima su suzbili nameru tadašnje Vlade, da se opet, ali nekoj drugoj američkoj firmi proda železara  da bi preuzela stokove sirovina i da bi državu uvalila u nove dugove. Bilo je ugovoreno veliko novo kreditno zaduženje za koje bi garantovala Vlada Republike Srbije“.

Na kraju je zaključio da je sud srpskih radikala urodio plodom, a sad je na državi potez, na Vladi Srbije.

– Neko mora krivično odgovarati, a to su pre svih Miroljub Labus, Danko Đunić i Aleksandar Vlahović, a i javnost se mora upoznati sa svim ovim, rekao je Šešelj.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!