You are here

Idućeg leta festival filmova podunavskih zemalja

SMEDEREVO, 21. avgust 2017 – Ovo je saopšteno novinarima na današnjoj konferenciji za medije koja je u Centru za kulturu upriličena povodom predstojeće revije filmova u Smederevskoj tvrđavi.

– Film je trenutno najpopularnija forma umetnosti u svetu, a grad Smederevo se priključuje tom trendu. Sledeće godine planiramo da bogatom spisku kulturnih dešavanja u našem gradu dodamo jedan veliki filmski festival. Krajnje je vreme da tako nešto uradimo, imamo najlepši ambijent, po mišljenju naših gostiju, mogu to slobodno da kažem, u Evropi, imamo i odličnu saradnju sa ljudima iz tog sveta, tako da su tu svi elementi za festival filmova podunavskih zemalja – najavio je od iduće godine novu manifestaciju u Smederevu Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu, napomenuvši da će za organizaciju ovakvog festivala Smederevo moći da konkuriše kod evropskih fondova koji pomažu održavanje sličnih filmskih smotri.

Uvertira u ono što filmsku publiku Smedereva i goste čeka narednog leta jeste revija filmova koja se narednog vikenda održava u Tvrđavi

– Ovim će Smederevo sebe staviti na mapu filmskih gradova koji imaju festivalske projekcije na otvorenom. Letnja revija filmova je u neku ruku proba tehnike, ali i uvod, koji treba da pokaže građanima Smedereva kako će to izgledati kada se filmski festival „useli“ u Tvrđavu. Ideja je za svaku podršku, jer Srbija je jedina zemlja na toku Dunava koja nema festival filmova podunavskih zemalja – kazao je Igor Stanković, direktor distributerske kuće MCF MegaCom Film, koja je obezbedila filmove za letnju filmsku reviju, baš kao i najsavremeniju opremu na kojoj će se oni prikazivati.

Kako to izgleda, projekcije na novoj digitalnoj opremi, Smederevci će biti u prilici da vide od petka do nedelje, kada će se pred ljubiteljima sedme umetnosti naći tri aktuelna ostvarenja, filmovi „Vozač“, „Atomska plavuša“ i „Otkačene trudnice“. Deo programa je i prikazivanje remasterizovane verzije filma „Golgota Srbije“ u saradnji sa Kinotekom.

– Kinoteka retko prikazuje filmove van svojih sala tako da će ovo biti jedinstvena prilika da publika u Smederevu vidi ovaj film, vrlo značajan za istoriju naše filmske umetnosti – rekla je Ksenija Zelenović iz Kinoteke Srbije.

Mada najavljena, na konferenciji za medije nije bila gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, kako je objašnjeno, zbog obaveza.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien