Prekogranična saradnja Smedereva i rumunskog Gilada

SMEDEREVO, 15. avgust 2017 – Grad Smederevo, u saradnji sa Opštinom Gilad iz Rumunije, u naredna dva dana nastaviće aktivnosti na realizaciji projekta „Vodeni sportovi-zdrava budućnost za našu decu“, koji se sprovodi u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbiija, finansiranog od strane Evropske unije.

Za sredu su planirani susreti rukovodstva Smedereva i Gilada, kao i obilazak Sportskog centra i otvorenog bazena, a u četvrtak, biće održan radni sastanak u Sportskoj hali na temu realizacije projekta. Takođe, najavljena je i diskusija o problemima sa kojima se oba partnera suočavaju u vezi sa obrazovanjem, sportom i zdravim načinom života, a u cilju unapređenja daljih zajedničkih aktivnosti  u realizaciji projekta.

Kako se navodi u agendi prosleđenoj medijima, ovaj projekat upravo ima za cilj da motiviše mlade da se posvete obrazovanju, sportu i zdravom načinu života, da proširi njihove horizonte kroz upoznavanje različitih kultura i razvija zajedničke aktivnosti među učenicima sličnog uzrasta. Projekat bi trebalo da doprinese i boljoj umreženosti između teritorija koje su obuhvaćene ovim programom (Podunavskog i okruga Timiš).

Takođe, realizacijom projektnih aktivnosti biće obezbeđena osnovna infrastruktura za vodene sportove, a mladi na teritoriji pokrivenoj projektom trebalo bi da budu bolje povezani i motivisani za razvoj kolektivnih vodenih sportova. Akcija koja će se sprovesti, trebalo bi da dovede do prevencije ranog napuštanja škole i smanjenja upotrebe droge, alkohola i cigareta među mladima.

Glavni rezultati sprovođenja programa „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“ biće: izgradnja vodenog centra za decu u Giladu, izrada tehničke dokumentacije za zatvoreni bazen u Smederevu, ali i podizanje svesti mladih i njihovih roditelja o pogodnostima koje donose sportovi na vodi i zdrav životni stil.

Podsećamo, konferencijom u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, krajem jula, otpočela je realizacija ovog projekta čija je vrednost 829.000 evra, od čega je nešto više od polovine namenjeno za izradu projektno-tehničke dokumentacije zatvorenog bazena u Smederevu, a ostatak za izgradnju sportskog centra sa otvorenim bazenom u Giladu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!