TID regata stigla u Smederevo

SMEDEREVO, 4. avgust 2017 – Učesnici 62. po redu Međunarodne regate TID (Tour International Danubien) stigli su ovog petka u Smederevo. Ima ih oko 130, gotovo iz svih zemalja u slivu Dunava, iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Švajcarske, Holandije, Francuske, naravno i Srbije.

Mada je njihov dolazak u Smederevo bio planiran za posle podne, mnogi su, očigledno da preduprede tropske vrućine, krenuli ranije iz Beograda i Grocke, gde su noćili, tako da su u Đurđev grad na Dunavu počeli da pristižu dok još nije bilo otkucalo podne.

Učesnici regate su svih uzrasta i starosne dobi, a zajednički imenitelj im je ljubav prema boravku u prirodi, podrazumeva se i Dunavu, ali i veslanju u kajacima, kanuima, čamcima… Najviše je ipak učenika i studenata, ali i nastavnika, profesora i penzionera, kojima nije problem, za razliku od drugih, dužina trajanja regate. Jer, treba imati takav i toliki godišnji odmor, pošto su oni još 24. juna krenuli iz Ingolštata, a tek početkom septembra će biti na obalama Crnog mora, u rumunskoj luci Sveti Đorđe, gde se ova, kako tvrde organizatori, najduža regata na svetu završava.

– Pripremili smo im obilazak Malog i Velikog grada Smederevske tvrđave, kao i ostalih turističkih znamenitosti ovog kraja. Bićemo im i domaćin na večeri sa tradicionalnim specijalitetima i degustacijom naših nadaleko čuvenih smederevskih vina, sve uz tamburaše, koji će ih zabavljati – najavljuje Jovana Nikolić Bogićević iz JP „Smederevska tvrđava“, koje je ugostilo regatu u Smederevu.

Posle svega toga, pogotovo ovog pretposlednjeg – degustacije smederevskih vina, nije ni čudo da učesnici regate ostaju u Smederevu da prenoće, po mogućstvu na ovoj vrućini – i prespavaju, a ujutro će nastaviti put Velikog Gradišta

Skorašnji članci

error: Content is protected !!