Obaveštenje palanačke opštine povodom visokih temperatura

SMEDEREVSKA PALANKA, 3. avgust 2017 – Opština Smederevska Palanka oglasila se saopštenjem povodom talasa vrućina koji je najavljen za predstojeće dane. Prenosimo ga u celosti.

Obaveštenje

Prema prognozi Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, od četvrtka 3. do srede 9. avgusta očekuje se ekstremno toplo vreme, pa je za ove dane proglašen crveni meteo-alarm, za celokupno područje Srbije.

Ekstremne meteorološke prilike zahtevaju primenu odgovarajućih mera, uključujući i preporuke građanima kako da se ponašaju za vreme prognoziranog toplotnog talasa. U tom smislu:

  1. Cisterna za pijaćom vodom biće stacionirana kod fontane u centru grada, od 10 do 15 časova;
  2. Biće pojačana pripravnost interventnih i dežurnih službi Bolnice i Doma zdravlja, kao i ekipa patronažne službe.
  3. Poslodavcima se preporučuje da sprovedu organizaciju rada na način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih, naročito u periodu od 11 do 16 časova;
  4. U slučajevima kada se rad na otvorenom ne može izbeći u pomenutom  intervalu, treba primeniti organizacione, tehničke i zdravstvene promene režima rada, što podrazumeva češće pauze, uz obezbeđivanje dovoljnih količina vode i bezalkoholnih napitaka, prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih izazvanih vrućinom i češće smene radnika koji su izloženi direktnom sunčevam zračenju.
  5. Žiteljima naše opštine, koji tokom trajanja prognoziranog tropskog talasa ne moraju da idu na posao, savetuje se da ne izlaze napolje u intervalu od 11 do 16 časava, da redovno uzimaju dovoljnu količinu tečnosti, da borave u rashlađenim prostorijama. Građanima se preporučuje da nose flašicu s vodom, i da se suncu ne izlažu bez kape ili suncobrana, da se uzdrže od konzumiranja alkohola i da izbegavaju upravljanje motornim vozilima u najtoplijem delu dana.
  6. Stanovništvu koje živi na selu preporučuje se da poslove na otvorenom ne obavlja u vreme od 11 do 16 časova. Ove preporuke posebno se odnose na najstarija lica i hronične bolesnike.
  7. Imajući u vidu da najavljene vremenske prilike pogoduju izbijanju i širenju požara, apeluje se na građane da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom, paljenje trave, strnjike, vrzine i sličnog, kao i da ne bacaju opuške cigareta i šibice u prirodi ili parkovima.

                                                                                                                                                 Pomoćnik predsednika opštine S. Palanka

                                  Milica Despotović

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!