Život i delo Džejn Ostin

SMEDEREVO, 27. jul 2017 – U smederevskoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba “Jane Austen: 200 Years After”, posvećena dvestogodišnjici smrti ove značajne britanske autorke.

Na izložbi je prikazana knjižna i neknjižna građa iz fondova Odeljenja strane knjige i Pozajmnog odeljenja Biblioteke. Izloženi eksponati bave se životom autorke, njenim književnim opusom i uticajem na savremeno književno i filmsko stvaralaštvo i popularnu kulturu.

Želja priređivača izložbe je da se posetioci i korisnici Biblioteke  upoznaju sa stvaralaštvom Džejn Ostin i istorijskim i socijalnim prilikama u kojima je živela i radila, i podstakne ih da, prvi put ili ponovo, pročitaju neke od njenih romana.

Danas se njena dela smatraju važnim segmentom celokupnog korpusa engleske književnosti i čest su predmet naučne i kritičke obrade, a može se reći i da omogućavaju uvid u stanje i uslove koji su vladali u ondašnjem društvu.

U popularnoj kulturi dela Džejn Ostin često su ekranizovana kao filmovi i televizijske serije. Njeni romani su “Razum i osećajnost”, “Gordost i predrasuda”,  “Mensfild park” , “Ema”…

Autori izložbe su Biljana Živanović i Gorjana Vujanović, a postavka će moći da se pogleda do kraja avgusta.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien