„Goša“: U Ministarstvu sve lepo, u Agenciji bez dogovora

SMEDEREVSKA PALANKA, 26. jul 2017 – Predstavnici radnika „Goše“ u Minsitartsvu privrede su čuli mnogo ohrabrujućih najava, šta je sve država spremna da učini za ovu fabriku, ali dogovor sa poslodavcem ipak nije postignut. U Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova sve je zapelo već kod prve tačke, koja predviđa da zaposleni u „Goši“ počnu da rade, pa će se onda sva ostala sporna pitanja rešavati.

Ministar privrede Goran Knežević rekao je nakon sastanka sa rukovodstvom i radnicima „Goše“ da će država i Ministarstvo privrede iskoristiti sve zakonske mogućnosti da pomognu da ova kompanija ponovo stane na noge, jer u njoj radi 350 ljudi, ima tradiciju i dobre reference, saopšteno je na sajtu Ministarstva privrede.

Kako je rečeno, imajući u vidu da je „Goša“ privatna kompanija, ministar je istakao da su opcije reprogram dugova od oko 512 miliona dinara fabrike prema državi i pomoć oko realizacije poslova sa Iranom, kao i posredovanje u razgovorima sa smederevskom železarom „Hbis Grup Srbija“ oko eventualne nabavke vagona koji su železari potrebni.

Knežević je naglasio da je neophodno da štrajk bude prekinut, jer je nastavak proizvodnje garant da će obaveze oko reprograma duga prema državi i poslova prema kupcima biti izvršene. „Ukoliko se štrajk prekine, veliki sam optimista po pitanju budućnosti „Goše“,  rekao je ministar.

Ali…

Nakon sastanka u Ministarstvu privrede, na kome su iznete sve te opcije za nastavak rada i bolje poslovanje Fabrike šinskih vozila, štrajkači su se sa predstavnicima poslodavca našli za stolom u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova. Ovaj susret je, baš kao i svi raniji, ostao bez rezultata jer radnici nisu bili spremni na prvi uslov poslodavca –  da počnu da rade da bi se potom rešavali svi njihovi zahtevi.

– Ništa nismo potpisali, izneću radnicima predlog, pa kako oni odluče. Sve stavke u toj preporuci, od tačke 2 do 6, po meni su u redu, ali ta prva – da krenemo da radimo bez para, pa kad ih bude dobićemo nešto… Sve što smo čuli od Kneževića tu dolazi pod znak pitanja, jer nam je u Ministarstvu otvoreno rečeno da oni ne mogu da pomognu oko novca. Ja da sam vlasnik, kada bi mi Vlada tako izašla u susret, sve to što smo čuli od ministra, bio bih srećan, ali izgleda da ne razmišljamo svi isto – rekao je Milan Vujčić, predsednik štrajkačkog odbora, nakon sastanka sa predstavnicima poslodavca u Agenciji, ponovivši da će radnici odlučiti šta i kako dalje.

Ukoliko ne prihvate ovaj predlog poslodavca, kaže Vujčić, štrajk će biti nastavljen, a moguće je da će u tom slučaju i on i još trojica njegovih kolega ponovo u štrajk glađu, koji su prekinuli baš na nagovor ljudi iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!