Šta smederevskim Kinezima smeta u Zakonu o radu?

SMEDEREVO, 21. jul 2017 – Kineska kompanija Hestil koja je vlasnik Železare u Smederevu traži od Vlade Srbije da promeni Zakon o radu kako bi se omogućilo lakše otpuštanje radnika, pisalo je u dnevnom listu „Danas“ u izdanju od četvrtka.

Ovo je bilo dovoljno da pokrene pravu lavinu komentara ali i tumačenja, jer niko nije bio načisto, šta bi to moglo da znači i šta Kinezima u stvari smeta u Zakonu o radu.

„Danas“ je naveo, pozivajući se na diplomatske izvore, da Hestil traži da se pooštre zakonske odredbe na uštrb radničkih prava, da menadžment može radnike da optereti dodatnim obavezama i lakše otpusti one koji ne žele da prihvate dodatne radne norme, što aktuelni Zakon o radu ne odobrava.

– To je jedan investitor. Po onome što je zaključak Bele knjige saveta stranih investitora, oni smatraju da je u suštini Zakon o radu kako je napravljen – dobar, uz male zamerke na sitne detalje – kazao je gostujući na televiziji N1, upitan na ovu temu, novinar i ekonomski komentator Miša Brkić.

– Nije samo Hestil taj koji se zalaže za izmenu Zakona o radu već je to cilj i drugih stranih poslodavaca. Veoma često možemo da čujemo slične zahteve Američke privredne komore u Srbiji – izjavio je, a prenosi „Mondo“, privatizacioni savetnik Branko Pavlović.

Smederevci se možda sećaju da je 2005. godine baš prilikom promene Zakona o radu bilo govora da je tadašnji vlasnik Železare, US Steel, imao primedbe. Koje su usvojene i koliko je konačna verzija ovog zakona bila „doterana po američki“ ostalo je nepoznanica. Sada više nije ni bitno, na red je moguće stiglo menjanje zakona „po kineski“.

– Na te neke nezvanične informacije ne bi trebalo da se pravi neka velika priča, ja nijednog momenta nisam primetio da su oni nehumani, da su nekorektni, a o tome da oni traže da se menja Zakon o radu – možda nešto drugo imaju na pameti. Mi se nadamo da će naša fabrika da se organizuje, da bude primljeno još mladih radnika – kazao je za Radio Beograd 1 predsednik Samostalnog sindikata Železare Siniša Prelić.

Neki sindikalci ipak imaju drugačije mišljenje i objašnjenje.

– Mislim da je za njih neprihvatljivo da zaposleni može da radi samo 8 sati nedeljno prekovremeno, da može da ima i do 30 dana godišnjeg odmora… Mislim da će oni ići na to pitanje prekovremenog rada, da može biti duži od trenutno dozvoljenog,  a ima i još mnogo načina na koji poslodavac može bez ikakvog razloga da otpusti radnika – rekao je Željko Veselinović iz Sindikata „Sloga“ gostujući u istoj emisiji.

– Namera Hestila je da način funkcionisanja fabrike i odnos menadžmenta i radnika u smederevskoj železari približi onom koji je uobičajen u toj zemlji. To je sasvim drugačiji način funkcionisanja i odnosa nego što je prisutan kod nas i u Evropi uopšte. To što Kinezi žele je neprihvatljivo za naše podneblje. Tačno je da je fabrika u njihovom vlasništvu i to treba poštovati, ali mentalitet radnika u Srbiji i Evropi je sasvim drugačiji. Stoga Vlada nikako ne sme da pristane na zahteve Hestila. Nadležni bi trebalo da razgovaraju sa ambasadorom Kine u Beogradu i objasne mu da to što Hestil hoće nije prihvatljivo na ovim prostorima – kaže Branko Pavlović.

A šta kaže Vlada Srbije? Jedino što je o ovom pitanju zvanično saopšteno jeste da o tome nije bilo reči na nedavno održanom sastanku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zorana Đorđevića i delegacije kineske kompanije Hestil Srbija u čijem je sastavu Železara Smederevo.

Na sastanku je, kako je preneto medijima, bilo reči o poslovanju Železare, a Đorđević je istakao da je „izuzetno zadovoljan načinom na koji Hestil funkcioniše u Železari Smederevo, jer radnici zahvaljujući investiciji Hestila imaju zadovoljavajuća primanja i sigurnu perspektivu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!