Poreska uprava: Podaci o blokadi računa AMG tajni

 

UNS, 10. jul 2017. godine – Poreska uprava nije odgovorila Udruženju novinara Srbije (UNS) na pitanje koji su razlozi za blokadu računa izdavača Kurira Adria media grupe, pozivajući se na tajnost podataka.

„Shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“, odgovoreno je danas iz Poreske uprave.

Podsetimo, u petak, 7. jula, Poreska uprava Srbije blokirala je račune ove medijske kompanije.

U rešenju Poreske uprave čiji je deo objavljen na sajtu Kurira, navodi se da je određena privremena mera obezbeđenja naplate poreza „pošto postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnom njegovu naplatu“.

Na sajtu Narodne banke Srbije piše da je Adria media grupa d.o.o. Beograd „dužnik koji ne može da raspolaže sredstvima na računima kod banaka“ i da od 7. jula ove godine važi zabrana prenosa.

UNS je u petak zatražio od Poreske uprave da detaljno informiše javnost o predmetu koji vodi protiv izdavača lista Kurir, Adria media grupe, i razlozima zbog kojih je blokirala račune ove medijske kompanije.

UNS je podsetio da postoje problemi velikih poreskih dugovanja i u drugim medijskim kompanijama i da list Kurir i njegov izdavač nisu jedini poreski dužnici, te da tim pre UNS traži da se Poreska uprava hitno obrati javnosti i objasni svoje postupke prema ovoj medijskoj kompaniji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!