Počeo četvrti „Teatar u tvrđavi“

SMEDEREVO, 9. jul 2017 – Izvođenjem mjuzikla „Violinista na krovu“, koprodukcije Srpskog narodnog i Novosadskog pozorišta, u režiji Atile Bereša, u Smederevu je počelo ovogodišnje, četvrto po redu, izdanje pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“.

Na otvaranju, publici u Malom gradu Smederevske tvrđave obratili su se članovi Umetničkog saveta koji je odlučivao o ovogodišnjoj selekciji, Jelena Stajkovac, glumica i dr Zoran Maksimović, teatrolog. U savteu su pored njih dvoje i Tatjana Nježić, pozorišni kritičar i Goran Ibrajter, pisac. Na repertoaru ovogodišnjeg „Teatra u tvrđavi“ su, prema rečima Jelene Stajkovac, predstave velikih umetničkih dometa koje su obeležile prethodne dve sezone, a sve ih vezuje upitanost o opstanku običnog čoveka na istorijskim i društvenim vetrometinama.

„U jedinstvenom arhitektonskom i istorijskom okruženju građani i gosti Smedereva biće u prilici da svedoče letnje pozorišne igre, praznik teatra u gradu u kome se i Branislav Nušić zadojio pozorištem, publici u čast, a u slavu pozorišta“, rekao je dr Zoran Maksimović, koji je i proglasio festival otvorenim.

Osim mjuzikla „Violinista na krovu“, publika će na sceni u drevnom dvoru Đurađa Brankovića moći da vidi još četiri predstave. Prvi je na programu još jedan ali porodični mjuzikl za decu i odrasle „Vilinska zavrzlama“, potom će na bini biti članovi Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja sa komadom „Ruža uvela“, da bi se u utorak publici predstavili Itaka art centar i Šabačko pozorište koji igraju Šekspirovog „Perikla“ u režiji Nikite Milivojevića. Ovogodišnji „Teatar u tvrđavi“ u sredu zatvara Kruševačko pozorište predstavom „Buzdovan“ u režiji Predraga Stojmenovića.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!