Palanačke figurine iz neolita na izložbi u Italiji

SMEDEREVSKA PALANKA, 6. jul 2017 – Ženske male figure sa nalazišta u Selevcu i Medvednjaku uskoro kreću na put i stiču međunarodnu slavu. U pitanju su one koje je publika u više mesta širom Srbije već bila u prilici da vidi na izložbi palanačkog Narodnog muzeja „Između kostima i ornamenta, antropomorfne figurine vinčanske kulture“. Sada će te figurine biti sastavni deo projekta u kome učestvuje 14 evropskih zemalja i početkom septembra predstavljene u Udinama u Italiji u okviru izložbe „Žene, majke, boginje: Univerzalni jezici i metafore u praistorijskoj umetnosti“.
S tim su javnost sredinom ove nedelje, u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, upoznali Stevan Martinović, direktor ove ustanove, Paola Vinsentini, kustos izložbe u Italiji, Vera Bogosavljević-Petrović, kustos beogradskog Narodnog muzeja i Nenad Šošić, kustos izložbe Muzeja u Palanci.
Palanački muzej bio je domaćin gostima iz Italije koji su tokom boravka izabrali 14 figurina iz Selevca i Medvednjaka koje će zajednosa ostalima iz gotovo čitave Evrope biti izložene u Udinama. Izložba će u novembru biti otvorena u Museu ćivići di Udine i trajaće do februara naredne godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!