Finansijska pomoć učenicima i studentima

SMEDEREVO, 25. jun 2017 – Komisija za izbor korisnika i raspodelu sredstava za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva, raspisala je javni poziv za dodelu finansijske pomoći učenicima i studentima za školsku 2016/2017. godinu, ali se ne pominju iznosi. Kako se navodi, trideset pomoći dobiće srednjoškolci i pet učenici srednjih škola sa invaliditetom, devedeset i pet pomoći ide studentima i pet studentima sa invaliditetom.

Biće dodeljeno dvadeset finansijskih pomoći učenicima srednjih škola II, III i IV razreda, koji su u prethodnoj školskoj godini u odnosu na godinu u kojoj se konkurs raspisuje imali najmanju prosečnu ocenu 4.00, čiji ukupni mesečni prihodi po članu porodičnog domaćinstva, ostvareni u periodu od 6 meseci koji prethode mesecu podnošenja prijave za finansijsku pomoć, ne prelaze cenzus od 10.000 dinara.

Zatim, deset finansijskih pomoći učenicima srednjih škola II, III i IV razreda, koji su u prethodnoj školskoj godini u odnosu na godinu u kojoj se konkurs raspisuje imali najmanje prosečnu ocenu 4,75, koji su u prethodnoj školskoj godini osvojili I, II ili III mesto u individualnoj konkurenciji na republičkom ili međunarodnom takmičenju, koje je u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i stručnih društava ili centara za talente.

Takođe, pet finansijskih pomoći učenicima srednjih škola sa invaliditetom, kojima je utvrđen stepen invaliditeta od strane nadležnog organa i za sve važi da ispunjavaju opšte kriterijume utvrđene odlukom.

Šezdeset finansijskih pomoći studentima na prvom stepenu studija (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije) i studentima na drugom stepenu studija (master akademske studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) koji su u prethodnoj školskoj godini u odnosu na godinu u kojoj se konkurs raspisuje imali najmanju prosečnu ocenu 7,00, čiji ukupni mesečni prihodi po članu porodičnog domaćinstva, ostvareni u periodu od 6 meseci koji prethode mesecu podnošenja prijave za finansijsku pomoć, ne prelaze cenzus od 10.000 dinara, kao i za studente prve godine prvog stepena studija (brucoši) koji su u poslednjem razredu srednje škole imali prosečnu ocenu 4,00, a ispunjavaju predviđene uslove koji se odnose na mesečne prihode i opšte kriterijume.

Trideset i pet finansijskih pomoći studentima na prvom stepenu studija (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije) i studentima na drugom stepenu studija (master akademske studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) koji su u u prethodnoj školskoj godini u odnosu na godinu u kojoj se konkurs raspisuje imali najmanju prosečnu ocenu 9,00 i koji ispunjavaju i druge kriterijume utvrđene opštim uslovima odluke, kao i za studente prve godine prvog stepena studija (brucoši) koji su u poslednjem razredu srednje škole imali najmanje prosečnu ocenu 4,75, koji  su u prethodnoj školskoj godini osvojili I, II ili III mesto u individualnoj konkurenciji na republičkom ili međunarodnom takmičenju, koje je u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i stručnih društava ili centara za talente.

Pet finansijskih pomoći studentima sa invaliditetom na prvom i drugom stepenu studija, kojima je utvrđen stepen invaliditeta od strane nadležnog organa i koji ispunjavaju, kao i ostali studenti i opšte kriterijume utvrđene  odlukom.

Opšti uslovi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć su da je kandidat državljanin Republike Srbije sa prebivalištem ili boravištem (izbeglice i interno raseljena lica) na teritoriji Grada Smedereva i da prvi put upisuje razred u srednjoj školi, a za studenta na prvom ili drugom stepenu  studija čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, da se školuje na teret budžeta Republike Srbije.

Prava na finansijsku pomoć ne mogu da ostvare studenti Vojne akademije ili Policijske akademije, učenici srednjih škola i studenti koji su korisnici drugih stipendija i studenti koji imaju status apsolventa.

Javni poziv je otvoren 20 dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli GU Smederevo i zvaničnoj internet stranici (23. jun), gde se može preuzeti konkursna dokumentacija, dok se prijave predaju na pisarnici GU Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!