Sram i beda prijema

KOVIN, 21. jun 2017 – Tradicionalni prijem vukovaca kod predsednika opštine, tako se zove, verovatno zato što ima za sobom dugu istoriju i zato što je to prijem koji predsednik opštine upriliči za najbolje učenike na završetku jedne godine.

Da razjasnimo:

aktuelni predsednik opštine tog dana, koji on/ona zakaže, odvoji oko sat vremena i, makar kurtoazno se smešeći i zahvaljujući se, ispoštuje učenike i njihove nastavnike koji su marljivo radili da bi ostvarili što bolje rezultate i da bi ime svoje opštine proneli i mnogo dalje od administrativnih granica svoje opštine.

Stotinak učenika i gotovo toliko nastavnika, profesora, direktora škole došlo je u galeriju Doma kulture u vreme i u dan u koji su pozvani iz kabineta predsednice opštine. Tako je protokol nalagao a i oficijelni voditelj programa je naglasio da  je pokrovitelj predsednik, u našem slučaju, predsednica opštine.

Državni prvaci u orkestarskom sviranju, iz jedne male seoske škole, hor iz takođe male seoske škole, mladi genijalci, marljivi radnici, svi su bili na okupu osim domaćice. Odnosno, predsednice opštine.

Zamislite sad situaciju, imate slavu u kući i pozovete goste, a vi se ne pojavite? Nezamislivo, je l` da? Zato što je to nepristojno, zato što nije u domaćinskom duhu i tradiciji civilizovanih ljudi.

Na prijemu vukovaca kod predsednice opštine bili su svi gosti osim domaćina. Ni predsednica, ni njen zamenik, ni predsednik Skupštine. Kako je neko prokomentarisao, jedva „navataše“ jednu većnicu da pozdravi učenike i uruči im to što im je opština spremila. A nismo čuli ni da se predsednica makar pismeno izvinila što je odsutna.

Mlada dama, većnica, svoj je posao odradila vrlo lepo i pristojno, ali nije bila prilika da ona bude ta koja će primiti goste.

Predsednica opštine Kovin imala je neka mnogo preča posla nego da u vreme kada je zakazala prijem za vukovce, dođe i pozdravi dobitnike diplome Vuk Karadžić, ali i nagrađene učenike na republičkim i pokrajinskim, pa i na internacionalnim takmičenjima.

Šta je to bilo važnije danas predsednici opštine koju plaćaju građani opštine Kovin i ti isti roditelji čija su deca uložila mnogo vremena i truda da postignu izvanredne rezultate? Šta je bilo važnije čelnicima opštine Kovin danas od toga da ispoštuju mlade genijalce, stotinak divnih mladih ljudi koji su se sada već izdvojili i nagovestili da će u budućnosti stvarati nešto dobro i veliko?!

Šta, uopšte, misle čelnici opštine Kovin, zašto primaju platu? Kome vi to služite, gospodo, ako ne građanima opštine Kovin i njihovoj deci? Dozovite se pameti jer je ovo kap koja je prelila čašu. Uvreda dece, nastavnika i roditelja, uvreda jedne civilizovane i kulturne opštine koju pokušavate da vučete po svom jadnom špijunskom i mrziteljskom blatu.

Kome dajete novac ako ga ne dajete deci da odu na međunarodni festival jer su to zaslužili? Dajete za cveće i dronove, a nemate za njih? Čije to pare tako lagodno rasipate i na šta? A da ne bi brinuli, gospodo i gospođo, deca su skupila novac i idu u Kotor. Ovoga puta je tako, ali će sledeći put opština da pokrije te troškove, jer ćemo tražiti da vidimo na šta su sve otišle pare, stavku po stavku.

Vaše marketinške priče o bazenima, vrtićima, avionima, balonima, samo su skup besmislica kojima mažete oči zaplašenom i neobaveštenom stanovništvu. Ali, sada ste prešli čak i taj prag tolerancije. Sada ste uvredili decu, a na decu smo najosetljiviji. Zato, gospodo i gospođo, ili se okrenite opštini Kovin ili napustite ta mesta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!