Nova blokada, u petak stižu sindikalci iz EU

SMEDEREVSKA PALANKA, 21. jun 2017 – Štrajkači „Goše“ su i ove srede nastavili s blokadama saobraćajnica. Vratili su se na pružni prelaz u Karađorđevoj ulici, a blokada je malo kasnila, umesto od 9 do 10 bila je od 10 do 11, jer su u međuvremenu imali još jedan sastanka sa predstavnicima poslodavca. I taj nije uspeo

– Ne veruju oni nama – ne verujemo mi njima! Oni insistiraju da počnemo da radimo, da pustimo da iz fabrike izađu gotovi vagoni, pa onda, kao, da budu pare. A trebalo je još 25. maja da nam isplate po 30 hiljada dinara, ni to nisu ispunili, a potpisali su, kako da im verujemo! Ni putne troškove nisu platili, akontaciju, pa razliku, sada stiže za isplatu i prva od 16 rata starog duga – kaže Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

Nove/stare vlasnike fabrike sada brine činjenica, objašnjava Đorđević, što iduće nedelje ističe dokument o carinjenju vagona koji su bili spremni za Slovačku, ali su ih radnici sa železničke stanice vratili u fabriku. U pitanju je 11 novih teretnih vagona vrednosti između 700 i 800 hiljada evra koji bi trebalo da pređu granicu dok dokument o carinjenju bude validan, ali radnici to ne daju dok ne vide njihove pare.

Krajem ove nedelje u „Gošu“ će doći i predstavnici Ujedinjenih sindikata industrijskih radnika iz Francuske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske… Biće u prilici da na licu mesta vide primenu odredaba iz Poglavlja 19, o radu, socijalnoj politici i zaštiti prava radnika, kažu u „Goši“.

Inače, dok su trajali razgovori sa poslovodstvom, vođe štrajkača su pozvane da u Tužilaštvu daju izjave oko blokade saobraćaja. Oni misle da ne bi trebalo d aimaju problema s obzirom da je policija svakog puta bila prisutna i nije bilo nikakvih incidenata.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!