„Teatar u tvrđavi“ u revijalnoj formi?

SMEDEREVO, 18. jun 2017 – Podunavlje info nezvanično saznaje da bi četvrto izdanje ,,Teatra u tvrđavi“ trebalo da počne 8. jula, najveće iznenađenje je da će, najverovatnije, biti revijalnog karaktera, bez nagrada, ne daj Bože da je opet dobije neki Kokan.

Treći pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, podsetimo, održan je u Malom gradu Smederevske tvrđave od 6. do 11. jula 2016. godine, a predsednik Organizacionog odbora i selektor bio je dramski pisac Radoslav Pavlović Lale, savetnik prethodnog predsednika Republike.

Danas, 18. juna, Pavlović je naprasno zaboravljen (Nikolić nije više predsednik!), a u trenutku kada bi trebalo da su promotivne aktivnosti uveliko u toku i festivalski program dostupan javnosti (troše se budžetski novci), nema zvaničnih informacija o tome da li će, kada i u kojoj formi biti održan četvrti „Teatar u tvrđavi“.

Na pitanje postavljeno direktoru Centra za kulturu, koji je zadužen za tehničku organizaciju i ovog festivala, da li je poznat program, kada će festival biti održan i da li je Pavlović i dalje selektor, stigao je odgovor da “program još nije završen, Pavlović nije više selektor, a njegov posao je preuzeo Umetnički savet”. Na pitanje ko je imenovao Umetnički savet i ko su članovi, stigao je očekivani odgovor: “Mediji će dobiti kompletne informacije o svemu kada bude gotov repertoar.”

Pretpostavljam da je i poštovani publikum zainteresovan da čuje kada će biti “gotov repertoar”, pošto to nije poznato u drugoj polovini juna, za festival  koji bi trebalo da počne za petnaestak dana?!

Podsećam na moguće okolnosti koje su dovele do situacije da osim “Violiniste na krovu” nisu poznate/selektovane predstave za ovogodišnji „Teatar u tvrđavi“.

Za najbolju predstavu Trećeg pozorišnog festivala ,,Teatar u tvrđavi“, stručni žiri je u julu 2016. godine proglasio „Julija Cezara“, koprodukciju Narodnog pozorišta Sombor, Grad  Teatra  Budva i Centra za kulturu Svilajnac, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

Da li je to bila kap koja je prelila čašu, kamen spoticanja, poslednji razlog zašto je četvrti „Teatar u tvrđavi“ pod znakom pitanja, tačnije, u magli?

U obrazloženju žirija povodom nagrade “Cezaru”, pored ostalog se navodi da je reditelj “uspeo u nameri da publika bude ’svedok’ i aktivni učesnik u debati odnosno tribini, da li je Julije Cezar podoban da nastavi da vlada. Uspeh predstave je i zapažanje da nije lokalizovana, odnosno da je forma Šekspirovog klasika netaknuta i razumljiva u bilo kom trenutku, društvu i delu sveta. Koncentracija je na ljudskom karakteru, na vlastoljublju koji je univerzalna tema”.

Pritom, upečatljivom izvedbom u ulozi Bruta, Sergej Trifunović je dobitnik Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike. Kokan i Sergej – dobitna umetnička formula za političku propast u aktuelnom režimu, ili bar za veeeeliki politički minus!

Tvrđava teatar, DS prethodnica SNS Teatra u tvrđavi, doživeo je četiri izdanja (do promene vlasti), a poslednje godine je u glavnom festivalskom programu nastupilo devet trupa iz četiri evropske zemlje dok su u pratećem programu trupe iz Italije i Austrije izvodile ulične performanse, predstave i akcije. Naslednik se bazirao na domaći repertoar, uz izuzetak Rumuna.

Podunavlje info, kako već na početku bi rečeno, nezvanično saznaje da će četvrto izdanje ,,Teatra u tvrđavi“, najverovatnije, kako sada stvari stoje, biti revijalnog karaktera.

(Autor anticipirao /delimično/ sličan rasplet, uz aminovanje A. Lazića, još prošlog avgusta: https://stanjestvari.com/2016/08/15/djoric-cezar-vucic/ )

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!