Veći budžet zbog investicija koje slede

SMEDEREVO, 8. jun 2017 – Najznačajnija tačka obimnog dnevno reda osme sednice smederevskog lokalnog parlamenta bila je usvajanje rebalansa budžeta. On je sada povećan na 3 milijarde i 601 i po milion dinara, što je nekih bezmalo 214 miliona više od prvobitno planiranog.

„Budžet je živa materija“, rekao je član Gradskog veća i izvestilac po ovoj tački Slaviša Stošić, a kasnije ponovila i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, obrazlažući zašto se sada i baš za ovoliko povećava iznos planiran za gradsku kasu u ovoj godini.

Ovo uvećanje uslovljeno je novim investicijama koje su u međuvremenu, od usvajanja prethodnog predloga budžeta, odobrene i za koje će sredstva velikim delom stići iz Republike. Tako će za izgradnju kanalizacije u romskom naselju Mali Krivak biti izdvojeno 1,2 miliona evra, najavila je gradonačelnica Smedereva. Pored toga, grad Smederevo je, čulo se od gradonačelnice, dobio i 400.000 evra za izgradnju otvoreno-zatvorenog bazena u marini, zatim 16 miliona za renoviranje škole u Badljevici, koliko i za renoviranje ambulante u Kolarima. Počela je i implementacija programa navodnjavanja šumadijskog dela grada u iznosu od 100 miliona dinara. Napomenula je i da će ubrzo biti predložen i novi rebalans, najavljujući „jednu interesantnu investiciju“ i “biće zanimljivo kako će se Skupština o tome izjasniti”.

Na dnevnom redu Skupštine grada Smedereva danas je bilo ukupno 28 tačaka sa čak 53 podtačke.

Odbornici su tako doneli i odluku o angažovanju eksternog revizora završnog računa, a među 28 tačaka je bila i izmena odluke o taksi prevozu, izveštaj o bezbednosti saobraćaja u prošloj godini, akcioni ekološki plan, predlog odluke o snabdevanju grada toplotnom energijom, izmene odluke o podsticanju obrazovanja đaka i studenata, izveštaji javnih preduzeća i ustanova… Sve je to bez problema prošlo, većina ni po jednoj od tačaka nije bila u pitanju.

Ono što nije stiglo na dnevni red, a bio je predlog opozicionih stranaka, našlo se na improvizovanoj konferenciji za štampu, koja je održana u pauzi zasedanja

„Odbornička grupa Srpski pokret Dveri-Demokratska stranka Srbije predložila je dopunu dnevnog reda za današnju sednicu od dve tačke – Izveštaj Državne revizorske institucije o trošenju budžeta za 2015. godinu i  razmatranje primene Poslovnika o radu Skupštine. Mislili smo da će Skupština usvojiti ove dve tačke imajući u vidu njihov značaj. Nama je još na decembarskoj sednici obećano da će na prvoj narednoj biti razmatran Izveštaj DRI. Na sednici u martu ova tačka nije ni pomenuta, a u međuvremenu su mediji objavili izveštaj koji navodi nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava. Ukratko, prema tom izveštaju, suprotno zakonu potrošeno je 175,3 miliona dinara, od toga 12,5 miliona bez ikakvog zakonskog osnova, a više od 9 miliona bez sprovođenja javnih nabavki. Gotovo četvrtina budžeta potrošena je mimo pravila o budžetskoj kvalifikaciji. Zatim, u bilansu stanja ne postoje tri stana površine 350 kvadrata, ne postoji 30 objekata, 246 ostalih građevinskih jedinica, 40 stanova u javnoj svojini koje koristi Centar za socijalni rad ukupne površine 1424 kvadrata i drugo. Zato smo mislili da bi ova tema trebalo da se nađe na dnevnom redu, a ne da se odbornici upoznaju putem medija“, rekao je Nebojša Jovanović (DSS).

„Vrlo je bitno da se udružujemo oko ovakvih tema koje ruše osnovne principe demokratije i uvode apsolutizam na velika vrata u naš grad. Demokratija je uništena novim Poslovnikom usvojenim na prošloj sednici, pravo i vreme na diskusiju je smanjeno, Svaki odbornik prosečno ima pravo na dva minuta za diskusiju kod tačaka koje imaju i više stotina stranica u materijalima koji nam se dostavljaju i na samoj sednici posle izmenjenog dnevnog reda. Ne postoji nikakav način da se upoznamo sa tim materijalom i to dovodi do našeg zaključka da apsolutizam vlada u jednoj osobi , ona se zove Jasna Avramović, gradonačelnica ovog grada, ne poštujući Skupštinu kao najviši organ koji je nju izabrao i kome ona mora da polaže račune“, smatra Andreja Pavlović (DS).

Ispred Odborničke grupe Dosta je bilo, Aca Cvetanović je podržao zajednički stav i protest opozicije protiv, kako je rekao, ovakvog nakaradnog shvatanja demokratije od strane SNS-a.

„Toliko su bahati da Skupštinu urušavaju u potpunosti i shvataju samo kao protočni bojler za odluke Gradskog veća. Oni kažu da se dogovaraju na sastancima odborničke grupe i šta mi kao opozicija imamo da raspravljamo kad su oni većina. To je apsolutno nenormalno i to u demokratiji ne može da postoji. Skupština je vrhovno predstavničko telo građana i građani zaslužuju da skupština radi onako kako treba, a bojim se da SNS to tako ne smatra i to nije demokratija“, zaključio je Cvetanović.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!