Dveri o Skupštini: Ponovo radi bioskop

SMEDEREVO 7, jun 2017 – Povodom zasedanja smederevske Gradske skupštine ovog četvrtka, oglasila se Gradska organizacija Dveri u Smederevu. Saopštenje prenosimo u celosti.

Nakon dva i po meseca ničim objašnjene pauze, odbornici Skupštine grada Smedereva će imati priliku da se ponovo susretnu, sutra, 8. juna.

Gradska vlast je još jednom pokazala da nipodaštava Skupštinu grada kao i sve odbornike koji su legitimni predstavnici svih građana Smedereva. U tom smislu, skrećemo pažnju na dve bitne činjenice.

Prva je ta da je pauza između poslednjeg i novog najavljenog zasedanja  nepotrebno duga.

Druga je da gradska vlast zakazuje maratonsko zasedanje, pošto se predloženi dnevni red sastoji iz čak 28 tačaka sa 53 podtačke. Skupština će zasedati sa ciljem da raspravlja o finansijskim pitanjima, poljoprivrednoj politici, politici ruralnog razvoja, planiranju i izgradnji i drugim bitnim pitanjima, a sve to na samo jednom predviđenom zasedanju.

A ako bismo čak i ove dve činjenice zanemarili, moramo istaći da je materijal koji je dostavljen odbornicima više nego obiman.

Kasno uveče, 30. maja, odbornicima je dostavljen materijal koji u samo jednoj tački dnevnog reda premašuje stotinu strana. Može se izračunati koliko je vremena ostavljeno svakom savesnom odborniku da detaljno analizira takav materijal i pripremi se za zasedanje koje počinje već za nekoliko dana.

Ovakvo zatrpavanje odbornika preobimnim materijalom ne odgovara nikome, osim vladajućoj koaliciji.

Ako je verovati dosadašnjim iskustvima sa zasedanja, odbornici vladajuće koalicije, očito, nemaju ni jasno istaknutu obavezu, a ni ambiciju da detaljno analiziraju dostavljeni materijal. Oni će u svakom slučaju podržati svaki predlog koji dolazi od vladajuće koalicije. Slično gledaocima u bioskopu koji ne uzimaju aktivno učešće i prihvataju ono što se na velikom platnu pred njima odigrava, ovi odbornici su tu da svaku odluku vlasti, bez promišljanja, kritike ili opreznosti – podrže.

Njih preobiman materijal tog 30. maja kasno uveče nije zabrinuo, jer nemaju potrebu da ga analiziraju.

Odbornici Dveri u Skupštini grada Smedereva, ipak, vide višestruki problem.

Pitanja o kojima se raspravlja na Skupštini uvek zaslužuju pažnju, diskusiju i analizu. Gomilanje materijala i preobimni dnevni red deluju kao nastojanje da se takva diskusija i analiza izbegnu.

A bez valjane diskusije i ozbiljne analize nema ni valjanih odluka. Ne bi li upravo takve odluke trebalo da budu cilj svakog skupštinskog zasedanja?

Nije li jedan od zadataka gradksih vlasti da bude efikasna i da zasedanja zakazuje u razumnom roku, kako bi obezbedila raspravu koja je u interesu svih žitelja grada Smedereva?

I, ako to jeste jedan od zadataka gradskih vlasti (a jeste), kako smo došli u situaciju da imamo pred sobom preobiman dnevni red sa preobimnim materijalom?

Čini se da su, ipak, nemiri u vrhu smederevskog SNS-a  uticali na to da rad Skupštine bude u drugom planu.

A preobiman materijal daje im nadu da opozicioni odbornici neće imati vremena da se za to zasedanje pripreme i da će svaka njihova odluka, bila povoljna ili ne, moći da prođe bez kritike i promišljanja. Vladajuća koalicija skupštinska zasedanja tretira kao nešto manje bitno, što se može obaviti bilo kada, bilo kako, na brzinu.

Sa takvim odnosom prema Skupštini Smedereva, ne može se očekivati da će naš grad biti mesto slobode mišljenja, kulture dijaloga, javne rasprave, građanskih inicijativa. Smederevo se u takvoj društveno-političkoj klimi ne može razvijati i biti normalno mesto za život.

Zbog svega ovoga, svedoci smo činjenice da sve veći broj ljudi, iz dana u dan, napušta naš grad, na žalost i štetu Smedereva.

Informativna služba Dveri u Smederevu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!