Uručenje nagrade „Mane Šakić“ 5. juna

BEOGRAD/ SMEDEREVO, 1. jun 2017 – Svečanost uručenja 20. jubilarne nagrade koju dodeljuje Fond „Branislav Mane Šakić“ i novoustanovljenog Specijalnog priznanja strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom, biće održana u ponedeljak, 5. juna 2017. u 12 časova u Narodnoj biblioteci Smederevo, saopšteno je danas.

Dobitnici ovih odličja su Slobodanka Vujanić, spiker/voditelj Radija Republike Srpske, za celokupni radni doprinos očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja i Francuz Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, za sveukupni humanitarni rad i izuzetno vladanje srpskim jezikom.

U cilju očuvanja našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, 1998. godine ustanovljena je nagrada „Branislav Mane Šakić“, sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu. Od 2017. godine nagrada pokriva i područje okruženja i rasejanja.

Ovo priznanje nosi pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanje smederevskog radija. Imajući pomenuto u vidu, na inicijativu supruge Jadranke Nićin, novinara, i uz svesrdnu podršku ove medijske kuće formirani su Fond i odličje koji nose Šakićevo ime.

Zaključno sa 2010. nagrada  je dodeljivana 16. oktobra u Radio Smederevu, na dan njegovog osnivanja, da bi nakon privatizacije celokupni tok uručenja ovog priznanja ostao u nadležnosti osnivača Fonda i obavlja se u Narodnoj biblioteci Smederevo 5. juna, na dan rođenja Branislava Maneta Šakića.

Stručni žiri, u čijem sastavu su predstavnici Fonda, Radio Smedereva  i nekoliko bivših dobitnika nagrade, od 1998. do 2016. izabrao je 19 najboljih za koje smatra da su svojim radom opravdali svrhu postojanja ovog odličja.

Podsećanja radi, priznanje su dobili : Danica Lekić, spiker Radio Smedereva,  koja je sa kolegom  Šakićem u ovoj kući bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš  (Radio Beograd),  Marija Slavković   (Radio Beograd),  Duško Marković  (Radio Beograd),  Snežana Živković  (RTV Novi Sad), Vinka Knežević (RTV Kragujevac), Žarko Obraćević  (Radio Beograd) i Tomislav Bogdanović (RTV Kruševac). Među dobitnicima su i Dušanka Kalanj (Radio televizija Srbije), Svetlana Aleksić (RTV Panonija, Novi Sad), Aleksandar Gajšek (Televizija Studio B, Beograd), Stevo Obrić (RTV Kragujevac), Miloje Mića Orlović (Radio televizija Srbije),  Miroslav Vojvodić (Radio Beograd), Desanka Milosavljević (Radio Kosovska Mitrovica), Dina Čolić (Radio televizija Srbije), Svetlana Mladenović (Radio Beograd 202), Ljiljana Marković (Radio televizija Srbije) i Marina Rajević Savić (Televizija Hram). Ovogodišnji, 20. laureat je Slobodanka Vujanić (RTRS, Radio Republike Srpske).

Značaj nagrade je utoliko veći ukoliko se zna da je prva i do skora jedina te vrste na području bivših  država SRJ i SCG, kao i Srbije, čemu u prilog govori i kontinuitet dodele ovog priznanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!