Strelci Smedereva na međunarodnoj sceni

SMEDEREVO, 1. jun 2017 – Prošle nedelje troje strelaca Streljačke družine „Smederevo“ nastupali su na veoma jakim međunarodnim turnirima. Na Svetskom kupu u Minhenu Jasmina Milovanović bila je 19. sa 580 krugova sport pištoljem, a sa 379 krugova 38. vazdušnim pištoljem. Na kvalifikacijama za Ligu mladih Evrope, koje su održane u Novom Sadu, srpski tim pištoljem u kome je i naš Petar Adamović, nije uspeo da se kvalifikuje za finalni turnir. Na turniru „Streljačkih nada“ u Plzenu, u trostavu sa 1136 krugova Veljko Ilić je bio 48, a u disciplini 60 metaka ležeći sa 604,2 kruga zauzeo je 72. pozicicju. Vazdušnom puškom bio je 58. sa 607,2 kruga.

Protekla nedelja za strelce je bila izuzetno bogata u takmičarskom smislu. Za medalje se borilo na svim frontovima, iz svih oružja, na domaćoj i međunarodnoj sceni. O rezultatima sa domaće scene smo već pisali, a sad su na redu rezultati sa međunarodnih takmičenja.

Svetski kup u Minhenu, održan do 17. do 24. maja, još jednom je opravdao epitet najjačeg i najmosavnijeg međunarodnog turnira. Za strelce Srbije to je ujedno bio i prvi Svetski kup ove godine (tri ih je u toku ove godine, prvi je bio u Nju Delhiju, a treći će se održati u junu u Gabali). U sastavu reprezentacije, naša seniorka Jasmina Milovanović, najpre je gađala iz malokalibarskog pištolja. Posle prvog dela takmičenja kada se gađalo 30 metaka preciznom paljbom sa 292 kruga bila je na 10. mestu u konkurenciji 86 strelkinja. Dan kasnije kada se gađalo 30 metaka brzom paljbom pogodila je 288 krugova, i sa ukupno 580 plasirala sa na 19. mesto. Za plasman u finale nedostajala su joj samo 3 kruga. U finalu je gađala reprezentativka „Crvene zvezde“ Zorana Arunović i zauzela je šestu poziciju. U kvalifikacijama je bila četvrta sa 586 krugova. Zlato je osvojila Đingđing Žang (Kina) sa 36 bodova (unutrašnjih centara), srebro Antonaeta Boneva (Bugarska) 34, a bronzu Ana Korakaki (Grčka), olimpijska prvakinja sport pištoljem i osvajač bronzane medalje vazdušnim pištoljem na OI u Riju prošle godine, koja je još uvek formalno član Streljačke družine „Smederevo“. Treća srpska reprezentativka Bobana Veličković iz SK „Bor 030“ bila je 60. sa 566 krugova.

Vazdušnim pištoljem sa rezultatom od 379 krugova Milovanovićeva se plasirala na 38. mesto u konkurenciji čak 101 takmičarke. Zorana Arunović je bila na korak do finala, deveta sa 384 kruga, a Bobana Veličković 31. sa 380 krugova. Zlato je osvojila Ana Korakaki (241,2), srebro ukrajinka Olena Kostevič (238,3), a bronzu kineskinja Jumei Lin (217,5).

Na čuvenom olimpijskom strelištu u Minhenu, glavnom gradu Bavarske, jedinu medalju od srpskih strelaca i ujedno svoju prvu na svetskim kupovima osvojio je Dimitrije Grgić, rođeni brat Jasmine Milovanović. Okitio se bronzanom medaljom vazdušnim pištoljem, dok je malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora morao da se zadovolji osmim mestom u finalu. Grgić je član beogradskog „Akademca“.

U sastavu kadetske reprezentacije Srbije na kvalifikacionom turniru istočnog regiona za * Evropsku ligu mladih, koji je održan u Novom Sadu od 19. do 21. maja 2017. godine, Petar Adamović je vazdušnim pištoljem upisao jednu pobedu i dva poraza. U prvom meču protiv Ukrajine, sa 6 prema 2 pobedio je Jurija Kolesnjika, dok je u drugom kolu protiv Rusije izgubio sa maksimalnih 8:0 od Aleksandra Kondrašina. U trećem kolu u meču naše reprezentacije protiv Hrvatske uspeo je da osvoji samo 2 boda protiv Matee Štrbac koja je osvojila 6.

Rusija je ubedljivo osvojila prvo mesto sa tri pobede. Srpski, ukrajinski i hrvatski tim su ostvarili po jedan trijumf. Dalje je, kao drugoplasirana, prošla Ukrajina, jer je osvojila ukupno 34 poena u sva tri meča, samo četiri više od Srbije. Hrvatska je sa 23 poena zauzela četvrto mesto.

Na finalni turnir Evropske lige mladih ipak, uspela je da se plasirala reprezentacija Srbije vazdušnom puškom. Finale će se održati na jesen u Osijeku, a podsećamo da je naš grad bio domaćin ovog turnira 2014. godine.

Na 27. Međunarodnom turniru „Streljačke nade“, održanom od 23. do 27. maja u Plzenu, Veljko Ilić se takmičio i vazdušnom i malokalibarskom puškom. Sa 1136 krugova Veljko Ilić je bio 48. u trostavu (3 puta 40 metaka: 382 klečeći, 389 ležeći, 365 stojeći stav. U disciplini 60 metaka iz ležećeg stava sa 604,2 kruga zauzeo je 72. poziciju. U obe discipline startovalo je po 80 strelaca. Vazdušnom puškom sa 607,2 kruga bio je 58. u konkurenciji 88 strelaca. Niko od naših najmlađih reprezentativaca nije uspeo da se plasira u finale i tako konkuriše za medalje. Najbolje plasmane vazdušnom puškom ostvarili su Marija Kolarević (SD „Jedinstvo“ Stara Pazova) sa 414,8 krugova na devetom mestu, na jedanaestom Tatjana Banjac (SD „Novi Sad 1790“) sa 414,3 kruga i Đorđe Savić (SK „Oko sokolovo“), dvanaesti sa 620,1 kruga.

* U Evropskoj ligi mladih takmiče se strelci kadetskog uzrasta (14-18 godina) u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, kao i mešovite. Reprezentacije se međusobno sastaju po ligaškom sistemu, a u svakom meču ekipa prijavljuje po tri strelca. Svaki ima direktnog rivala u protivničkom timu. Gađaju  četiri serije po deset dijabola. Strelac koji skupi više krugova u seriji dobija dva poena. Za isti rezultat sleduje im po bod.  Ukupan rezultat u meču određuje se zbirom poena iz sva tri pojedinačna duela. Na kvalifikacionim turnirama se određuje plasman po kome po dve prvoplasirane ekipe u obe discipline stiču pravo učešća na finalnom takmičenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!