Tomislav Peternek – „Susretanja“

SMEDEREVSKA PALANKA, 30. maj 2017 – Od ovog četvrtka pred publikom u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci je izložba fotografija Tomislava Peterneka.

Nazivom izložbe „Susretanja“ simbolično se objedinjuje predstavljeni izbor fotografija nastao tokom 63 godine neprekidnog druženja ovog po zvanju Majstora fotografije sa svojim nerazdvojnim pratiocem – foto aparatom.

Tomislav Peternek je rođen u Vinkovcima, 1933. Fotografijom se bavi od 1954. Majstor fotografije FSJ postaje 1967, nosilac međunarodnih zvanja: Artist FIAP (Afiap) 1967, Ekselencija FIAP (Efiap) 1973. Bavljenje novinskom fotografijom započeo 1954 u “Svetlosti” (Kragujevac), zatim dolazi u Beograd i nastavlja 1959 u “Borbi”, “Sport i svetu”, 1963 “Mladosti”, “Jugoslovenskoj reviji”, “Ekonomskoj politici”. Dvadeset četiri godine bio je urednik fotografije NIN-a i u tom periodu (od 1970 do 1993) objavljuje oko 700 naslovnih stranica ovog značajnog političkog časopisa. Uporedo, uz rad u fotožurnalizmu, bavi se primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom, podvodnom. Učesnik mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije. Član ULUPUDSA-a i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije od 1980, bavi se podvodnom fotografijom; snima u Jadranskom, Karipskom­ moru, Indijskom okeanu, Crvenom moru… Pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo pokreće obrazovni smer za fotoreportere 1985, kao mentor odseka edukuje više od 300 mladih ljudi od kojih su danas neki njih značajna imena u oblasti novinske fotografije. Od 1993. počinje da radi kao slobodni umetnik. Radi fotografije za razne listove širom sveta. Akreditovan je dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije, od velikih­ foto agencija Peterneka su objavljivali i objavlju; Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF, a poslednjih osam godina radi za Sygmu iz Pariza. Živi i radi u Beogradu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!