Nova vlast – stare navike: Veće bez novinara!

KOVIN. 26. maj 2017 – Prva sednica novog saziva kovinskog Opštinskog veća, održana u petak 26. maja, počela je izbacivanjem novinara. Predsednica opštine Sanja Petrović, koja predsedava Većem, pre početka sednice je zatražila od radnika obezbeđenja da sa sednice udalji novinara lokalnog lista “Moj Kovin”.

Obrazloženje predsednice je da sednicama mogu da prisustvuju samo oni koji su dobili poziv, jer tako piše u Poslovniku o radu Opštinskog veća. Ovu praksu, nepozivanja novinara, uvela je ranija SNS vlast, takođe na čelu s predsednicom opštine Sanjom Petrović, početkom septembra 2016. godine. Tada je, naime, izbrisan član 54. iz Poslovnika u kome se kaže da „predstavnici sredstava javnog informisanja imaju pravo da prisustvuju sednicama Opštinskog veća radi obaveštavanja javnosti o njegovom radu.“ Zvanično obrazloženje ovaj list nikad nije dobio. Ono nezvanično kaže da predsednica nije zadovoljna šaljivim tekstovima u kojima se pominje činjenica da se već par godina niko od većnika ne javlja za reč, sve se usvaja bez diskusije, a sednice traju po nekoliko minuta.

Novinari lista “Moj Kovin” požalili su se prošle jeseni i ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a u izjavi ministarstvu Petrovićka kaže da je Poslovnikom  propisano da Opštinsko veće „obaveštava javnost o svom radu i donetim aktima davanjem saopštenja za javnost, održavanjem konferencija za štampu, davanjem intervjua, objavljivanjem informacija putem interneta i na drugi prigodan način“ te da je javnost rada time zadovoljena.

Poslednje održana konferencija za medije bila je u leto 2013. i na njoj novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja (ticala se smene v.d. direktora biblioteke Rajka Končarevića). Od leta 2015. predsednica opštine Sanja Petrović ne daje izjave za ovaj lokalni list.

Što se tiče one javnosti rada Opštinskog veća, sve se svodi na štura saopštenja koja opštinska PR služba objavljuje na zvaničnom sajtu opštine. Bez jasnog obrazloženja građanima šta se i zbog čega usvaja.

O čitavom slučaju izopštavanja medija oglasio se saopštenjem i NUNS.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!