Nagrada za feljton „Pera Todorović“ biće uručena u četvrtak

SMEDEREVSKA PALANKA, 17. maj 2017 – Prvom dobitniku Nagrade „Pera Todorović“ kolegi Miloradu Đokoviću, nagrada će biti uručena u četvrtak u 13 sati u Novinarskoj kući „Pera Todorović“ u Vodicama kod Smederevske Palanke, saopšteno je danas.

Udruženje novinara Srbije (UNS)  ove godine prvi put dodeljuje nagradu „Pera Todorović“ za feljton, a dobitniku će pripasti diploma i zlatni prsten. Milorad Đoković nagradu je dobio za feljton o Petru Kočiću koji je objavljen prošle godine u „Politici“.

U obrazloženju žirija navodi se kako je „snažnim opisom ličnih Kočićevih prilika, njegovih govora i radova, te političkih i društvenih odnosa u Bosni, Srbiji i Austrougarskoj s kraja 19. i početka 20. veka, odnosa koji su neposredno uticali da ovaj pisac smrtno strada u ono životno doba kada se od stvaralaca očekuje da stvore kapitalna dela, Đoković ne samo širokoj čitalačkoj publici približio Kočićevo mučeništvo, već je budućim istraživačima pokazao kako da pristupe ovom prelomnom periodu u našoj istoriji.“

Sutra će biti uručene i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za literarne radove o životu i delu Pere Todorovića, koje dodeljuje Opština Smederevska Palanka. Nagrade će biti uručene u 11 sati u velikoj sali Opštine, navodi se u saopštenju UNS-a.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!