CSŽ: Rezultati ankete i personalna asistencija

SMEDEREVO, 16. maj 2017 – Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom (OSI) Smederevo, čiji je zadatak da realizuje različite aktivnosti kako bi stvorio preduslove i mogućnosti za kvalitetniji život OSI ali i za njihovo osamostaljivanje, danas je predstavio rezultate ulične ankete, organizovane povodom  Evropskog dana samostalnog života.

Potpredsednica Centra za samostalni život Smederevo Jelena Stojanović pojasnila je da je svrha akcije bila da saznaju koliko su naši sugrađani upoznati sa problematikom osoba sa invaliditetom, šta znaju o osnovnim pojmovima, šta misle o tome koliko su samostalni i mogu li da budu korisni članovi društva. Kako bi došli do tih odgovora, osmislili su malo istraživanje kroz upitnike koje su tokom pomenute ulične akcije delili sugrađanima. Prvo pitanje je bilo koje termine najčešće koriste građani kada govore o OSI. Među više ponuđenih odgovora, samo jedan je tačan –  termin osoba sa invaliditetom, a zaokružilo ga je svega 27 odsto ispitanika (18 od 55). Drugo pitanje se odnosilo na to ko su, po mišljenju ispitanika, osobe sa invaliditetom. Pravi odgovor – osobe koje imaju neku vrstu oštećenja ali se suočavaju sa preprekama koje im društvo nameće i nisu u mogućnosti da ravnopravnu učestvuju u svemu – dalo je 19 anketiranih.

“To znači da građani doživljavaju osobe sa invaliditetom, uglavnom kao nemoćne, pasivne, koji zavise od pomoći drugih, što negde potiče iz prizme medicinskog modela koji mi želimo da eliminišemo. Na treće pitanje šta je samostalan život – da sam donosiš odluke – samo je 13 odgovorilo tačno. U četvrtom pitanju je bila poenta čitavog istraživanja – da li odrasla osoba sa invaliditetom koja ima očuvane intelektualne kapacitete može da živi samostalno? Iznenađujući je podatak, potvrdno je odgovorio čak 31 ispitanik, ili 56 odsto. To je pokazatelj da većina ipak ne doživljava osobe sa invaliditetom kao pasivne primaoce socijalne pomoći. Anketa nam je dokazala i da sa građanstvom treba da se radi, da ovakve akcije imaju efekta, to je jedina prilika da se građani upoznaju i druže sa OSI. Nama je to najjači utisak, jer smo se plašili da građani neće želeti da učestvuju: Međutim, čim smo postavili štandove, svi su počeli da prilaze”, rekla je Ivana Gvozdenović, član Upravnog odbora Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom i stručni saradnik.

U delu konferencije za novinare, posvećenom personalnoj asistenciji, Jelena Stojanović je, sa aspekta korisnika usluge, ocenila da sada u Smederevu devetoro ljudi posredstvom te pomoći može u potpunosti da bude samostalno i ostvaruje svakodnevne aktivnosti.

“Usluga se realizuje zahvaljujući podršci grada i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Namenjena je punoletnim i radno aktivnim osobama kojima su očuvane intelektualne sposobnosti, zaposlene su, angažovane u organizacijama osoba sa invaliditetom, i koje su na bilo koji način dosta aktivne. Ja sam neko ko je zaposlen, ko je mnogo aktivan. Imala sam situaciju da nemam asistenta i na sreću znam kako je to kada ga imaš, to ne može da se uporedi. Najgore je kad ostaneš bez nečega što si imao, u ovom slučaju kada usluge nema iz finansijskih ili nekih drugih razloga, maksimalno osetiš tada koliko su uskraćen za neke osnovne stvari. Inače, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo još od 2003. Počeli su da pružaju uslugu personalne asistencije, prvo kroz pilot projekat, kasnije kroz projektne aktivnosti. Mi se borimo da ta usluga, kao i ostale, s obzirom da su predviđene Zakonom o socijalnoj zaštiti, uđu u redovan sistem finansiranja. Ovo jeste pomak, ali se ide na to da postane redovna aktivnost koja će se stalno finansirati jer je potrebna. Ovoga puta, usluga traje tri meseca s tim što ima najave da će od juna biti nastavljena. Takođe, Centar u Smederevu podneo je zahtev za licencu za pružanje ovih usluga, zato što ispunjava sve uslove i uskoro se očekuje potvrdan odgovor”, rekla je Jelena Stojanović na konferenciji za novinare.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!