Pola duga u otpis, pola u reprogram?

SMEDEREVSKA PALANKA, 4 maj 2017 – Vlada Srbije je sa rukovodstvom palanačke opštine postigla dogovor o otpisu polovine duga, a ostatak bi trebalo da bude vraćen kroz reprogram, nezvanično saznaje podunavlje.info. Jedan od uslova je i racionalizacija u javnom sektoru, ali ni to, kao ni detalje dogovora u Vladi niko iz palanačke opštine nije bio spreman da javno iznese ovog četvrtka.

Ono što je pouzdano jeste da je opština Smederevska Palanka u minusu većem od 3 milijarde dinara, sva javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač su u blokadi. Zbog toga su se, ne jednom čelni ljudi Palanke obraćali za pomoć Vladi, a ovim dogovorom bi trebalo da se makar deo ovih problema reši.

„S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi opština Smederevska Palanka izlaz iz trenutnih problema vidimo samo u saradnji sa ministarstvima Vlade Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bez čije pomoći mi svakako nećemo moći da izađemo na kraj sa svim nasleđenim dugovima iz prethodnog perioda. Morali smo, kao što nam je i preporučeno u ministarstvima, da sačinimo sanacioni plan, uveden je red u finansijsko poslovanje, sredstva iz budžeta se ne troše nenamenski, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu, već isključivo namenski i u skladu sa zakonom“ stoji između ostalog u nepotpisanom saopštenju iz palanačke opštine, koje su novinari dobili kao odgovor na pitanje „da li je tačno ovo o dogovoru s Vladom“.

 

Blokada budžeta palanačke opštine, ponavljaju u saopštenju, posledica je neodgovorne politike ranijeg rukovodstva iz redova DS-a. Nedavno je „pojačana“, podsećaju i nato, za dodatnih 200 miliona jer je na naplatu stigao kredit kod banke „Inteza“. Tako je budžet trenutno blokiran za 300 miliona dinara.

Koliko će vremena trebati da opštinski račun izađe iz minusa – ako je postignut ovakav dogovor sa Vladom i ministarstvima i to se sprovede – niko ovde nije spreman da prognozira.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!