Turistička organizacija Smederevo: Tužbom protiv otkaza

SMEDEREVO, 27. april 2017 – Šestoro zaposlenih nedavno ukinute Turističke organizacije Smederevo (TOS) dobilo je otkaze, nakon što je Privredni sud u Požarevcu doneo rešenje o pokretanju postupka likvidacije, ali se na tome neće završiti, tvrdi za Podunavlje.info odbrana otpuštenih radnika.

Broj “otpisanih” u javnom sektoru u Smederevu dostigao je ukupno 37 novostvorenih nezaposlenih, računajući 27 otkaza u Direkciji i četiri u Matičnoj službi Gradske uprave. Da li je potrebno reći da je isto toliko porodica ostalo bez prihod, ili da su među onima koji su dobili otkaze dve samohrane majke, jedna sa troje dece, radnik kome je do penzije ostalo još samo nekoliko godina…oskorašnji turistički radnici ukazali su na različite nepravilnosti, posebno u vezi sa internim konkursom prilikom “preuzimanja” jednog broja zaposlenih iz Turističke organizacije, a neki od njih su svoja prava potražili sudskim putem.

Odbrana ovih radnika smatra da je došlo do povrede zakona “zato što je otkazan ugovor o radu, a da postupak likvidacije nije završen”, pa je podnela tužbe i za poništaj rešenja o otkazu ugovora o radu, kao i za poništaj rešenja po internom konkursu.  Kao jednu od krupnih nepravilnosti, odbrana navodi primer radnice, kojoj je posle porodiljskog bolovanja, prvo ugovorom na određeno, pa aneksom na neodređeno vreme, za koji odbrana smatra da je fiktivan, rešen radni status i obezbeđen uslov za prijavu na internom konkursu za prelazak u novoformirano JP Smederevska tvrđava, što je učinjeno na štetu jedne od tužilja, smatra odbrana.

Direktor, sada likvidacioni upravnik, rekao nam je da je ona bila zaposlena u Turističkoj organizaciji prilikom prelaska u novo preduzeće, ne navodeći detalje. Odbrana to vidi drugačije. Umesto prethodnog ugovora na određeno vreme iz septembra 2016. sačinjen je Aneks Ugovora o radu 28.11.2016. na neodređeno vreme, što je vrlo indikativno, navodi odbrana, jer je sutradan, 29.11.2016. godine, objavljen interni konkurs za prijem zaposlenih u novoosnovano JP Smederevska tvrđava.

Odbrana otpuštenih radnika sumnja na nepotizam, dodajući da je pomenuta radnica, koja je potpisala aneks ugovora na neodređeno vreme, u “najvećoj tajnosti”, samo dan pre raspisivanja internog konkursa za prijem u novo preduzeće, navodno, kćerka direktorke jedne ustanove u Smederevu.

Likvidacioni upravnik i bivši direktor TOS-a potvrdio je da je početkom godine stiglo rešenje iz APR-a i da je otkazivanjem ugovora o radu (6) počeo proces likvidacije Turističke organizacije Smederevo. Nišlić je rekao da je broj zaposlenih u TOS-u bio 22, od kojih je 14 prešlo u novoosnovano JP Tvrđava, 6 je dobilo otkaze i ostalo je njih dvoje da sprovedu proces likvidacije.

Podsećamo, Skupština grada Smedereva donela je 18. novembra 2016. Odluku o osnivanju  JP Smederevska tvrđava, što je bio formalni početak kraja Turističke organizacije Smederevo, da bi na sednici 23. decembra bila doneta i odluka o ukidanju ove ustanove. Za likvidacionog upravnika određen je dotadašnji direktor Ivan Nišlić, diplomirani sociolog.

Obrazlažući pravni osnov, u skupštinskoj odluci o ukidanju Turističke organizacije se, pored ostalog navodi se “da ne postoje uslovi za obavljanje delatnosti ustanove ako potrebe za delatnošću iste mogu da se zadovolje na racionalniji i ekonomičniji način i ako ne ostvaruje zakonom utvrđene ciljeve i zadatke, a iz razloga sprovođenja propisanih mera Vlade RS o racionalizaciji i štednji koja se primenjuje na teritoriji cele Republike Srbije.”

Recimo i to da bivši zaposleni u Direkciji za izgradnju, koji su u međuvremenu dobili otkaze, sumnjaju da je nepotizma bilo i u njihovom preduzeću, navodeći u prilog toj tvrdnji da su sačinjena dva ugovora o radu na neodređeno vreme u godini kada se “gasi” Direkcija, bez raspisivanja javnog konkursa, o čemu, pozivajući se i na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, regionalni portal Podunavlje.info već mesecima od nadležnih ne dobija odgovor.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!