Dravić: Najlepše u pravoj komediji je pobeda života

RTV, BLIC, DANAS, TANJUG, KURIR, 27. april 2017 – Laureat nagrade „Branislav Nušić“ za životno delo glumcu-komičaru za 2017. godinu, istaknuta glumica Milena Dravić kaže da je „najlepše u pravoj komediji pobeda života“.

Žiri u sastavu: glumice Ljiljana Stjepanović i Radmila Živković, profesor književnosti Miljana Kravić i teatrolog Zoran Maksimović, je u obrazloženju nagrade, između ostalog, naveo: „Milena ima dugoveku i bogatu glumačku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, rečita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje, a uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upečatljive one iz komedija“.

Dravić iz zdravstvenih razloga neće sutra prisustvovati uručenju nagrade na zatvaranju 34. festivala „Nušićevi dani“ u Smederevu pa se zbog toga pisanim putem obratila javnosti.

„Vest da sam laureat Nušićeve nagrade za životno delo mi je, uz radost i čast, izmamila i osmeh, jer, moj se životni put s Nušićevim delom ukrstio više puta.

I uvek je to bivalo za mene važno, što bi narod rekao – sudbonosno“, kazala je priznata glumica u govoru koji je medijima dostavilo Udruženje dramskih umetnosti.

Ona se prisetila da je na akademiji polagala prijemni sa monologom iz „Gospođe ministarke“.

„Bilo je to dosta neobično, jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorače u svet glumačke umetnosti su za taj prvi ispit, koji se najčešće doživljavao kao pitanje života i smrti, birali tekstove, odnosno monologe drugačijeg tipa – Šekspira, Ibzena, Čehova… A ja eto – Nušića. Teško bi bilo racionalno to razložiti i objasniti. A i zašto bi? Jednostavno, vuklo me je“, rekla je Dravić.

Putevi su im se „ukrstili“ i kad je snimala TV dramu „Gospođa ministarka“ u režiji Zdravka Šotre.

„Divna ekipa, svojski se radilo i u jednom trenutku, ja – kako to kažu ova današnja deca koja barataju novim informatičkim tehnologijama – zabagujem. I to žestoko. Do odustajanja! Kad, šta je bilo? Ministarka me, tj. Nušić, vratila na jedan problem, jedno nerešeno pitanje iz mog inače lepog i radosnog detinjstva. Nehotičan, ali nemio događaj zbio se – gle čuda – u Nušićevoj ulici i urezao u moju dečju podsvest. I ostao bi tamo da nije bilo uloge Ministarke i moje prijateljice, odličnog psihologa, uz čiju pomoć sam sve skupa razrešila“, ispričala je ona.

„Vratio me, dakle, Nušić da sama u sebi, i sama sa sobom, razrešim šta treba. Jer, drugačije, odakle ti pravo da se obraćaš drugima? Pomogao mi je Nušić onomad na prijemnom, pa tada da postanem bliža sebi samoj… I treće, da ne nabrajam dalje, naš je zajednički imenitelj – komedija“, dodala je Dravić.

Velika glumica kaže da je komedija ozbiljan žanr, žestok i dubok, uzvišen.

„Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo. Najlepše u pravoj komediji je pobeda života! Smeh i duhovitost – uvek uzvišena ako jeste duhovitost – koji su u sebe saželi i svu težinu i gorčinu“, smatra ona.

Dravić ističe da su blistave i svevremene Nušićeve komedije dijagnoza teških, opakih rana naših života, i nekad i sad.

„Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smeh – sva njegova pamet, lepota i snaga“, poručla je Dravić u svom obraćanju javnosti povodom priznanja za životno delo.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien