U „Goši“ nastavljaju štrajk čekajući Vučića da ponovo dođe

SMEDEREVSKA PALANKA. 26. april 2017 – Štrajk u FŠV „Goša“, započet krajem marta nakon što se jedan od radnika obesio u fabričkom krugu zbog bede i beznađa, traje i dalje. Promena vlasnika, pošto ih je slovački ŽOS prodao izvesnoj kiparskoj firmi, postavljanje novog direktora, pa ni dolazak Aleksandra Vučića, nisu pokolebali radnike da odustanu od svojih zahteva. Naprotiv, drže ga za reč da će, ukoliko se ništa ne promeni, ponovo doći 5. maja.

Milutin Šćepanović, od strane novog vlasnika imenovani direktor, smatra da će uskoro fabrika ipak početi da radi.

– U završnici smo pregovora, ima raspoloženja da se dogovorimo i počnemo da radimo, sve drugo nas vodi u stečaj. Ono što je do mene kao direktora, ja sam im obećao, finansijsku konsolidaciju, ugovaranje novih poslova i izvršavanje obaveza prema njima u ratama. S druge strane je ono što im je država obećala, kada je bio premijer, oko povezivanja staža i zdravstvenog osiguranja. Jeste on rekao da će doći 5. maja, ali ne bi bilo dobro da ga dočekamo u štrajku – kaže Šćepanović.

Ivan Vujčić, prvi čovek štrajkačkog odbora, sasvim je drugog mišljenja što se tiče mogućeg okončanja štrajka.

– Pregovori nisu mrdnuli s početne tačke, to što on priča nije tačno. Juče sam zvao ministra Kneževića, trebalo je ponovo da idemo u Beograd, ali su radnici odlučili da tražimo da oni dođu. Nećemo da počnemo da radimo sigurno. Sve smo više u ubeđenju da je ovog direktora poslao stari gazda. Bivši generalni direktor, onaj  što je rekao „ja sam Slovak, bre“, i dan-danas ima „Gošin“ umreženi mobilni i razgovora samo s njim – tvrdi Vujčić, potvrđujući da im je Vučić najavio da će opet biti tu početkom maja.

Štrajkači, podsetimo, traže odmah po 100.000 dinara na ime zaostalih plata i da se potpiše sporazum o plaćanju ostatka duga na rate, od države garancije da će im biti povezan staž, pošto im doprinosi nisu uplaćivani četiri godine. Sve to – pa onda počinje proizvodnja, kažu. U međuvremenu, nakon posete Aleksandra Vučića, isplaćeno im je po 60.000 dinara i zdravstvene knjižice će im, kako je obećano, biti overene narednih šest meseci, ali ostaju dugovi za neisplaćene plate, od 600 do 700 hiljada dinara po radniku.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!