U Kovinu osam lista za lokalnu skupštinu

KOVIN, 20. april 2017 – Na izborima za lokalnu skupštinu Kovinci će u nedelju birati između osam lista od kojih su samo dve sa maksimalnih 45 kandidata, a SNS, kao i u nekim drugim opštinama, ide sam, bez koalicionih partnera sa republičkih i pokrajinskih izbora.

Pretposlednjeg dana februara predsednica Narodne skupštine Maja Gojković raspisala je izbore u pet opština i gradova: Zaječar, Vrbas, Odžaci, Kovin i Kosjerić, svi 23. aprila, a dan kasnije održana je poslednja sednica odlazećeg skupštinskog saziva u Kovinu. Tada, već u kasnim večernjim, pre ranim jutarnjim satima, naprednjaci su se pojavili u prostorijama opštine sa prikupljenim potpisima, više od 1.500, što su u drugim strankama, uključujući njihove koalicione partnere na republičkom nivou, ocenili kao demonstraciju moći lokalne vlasti.

Tek dve sedmice posle liste SNS-a, predata je druga – Saveza vojvođanskih Mađara, koji je prikupio potpise za 15 kandidata. Jer, borba za prikupljanje potpisa pretvorila se, u Kovinu u borbu za termine kod javnog beležnika. Kako opština ima samo jednog, neki su se snalazili i dovodili notare iz susednih mesta, Pančeva, Smedereva, pa i Vršca, radilo se popodne i vikendom, a većina je, delom i zbog ove činjenice, skratila liste na manje od maksimalnih 45 kandidata koliko broji lokalna skupština.

Demokrate su predale, prvi put od 2000-te, skraćenu listu, sa 17 kandidata, pošto su, baš kao i četiri godine ranije, bili prinuđeni da dva puta skupljali potpise zbog greške u nazivu liste. Na sledeću predaju pričekalo se ravno dve sedmice – listu sa 16 kandidata predao je PUPS. Potom su listu sa 17 kandidata predali radikali, odmah za njima i koalicija opštinskih odbora SDS i Dveri koja je ozvaničena kao GG „Kovin može bolje – zajedno za našu opštinu“ – dr Ivan Dotlić. Poslednje večeri, uoči isticanja roka za predaju, potpise su u Opštinsku izbornu komisiju doneli koalicija oko SPS-a, u kojoj su još Pokret socijalista, Srpska narodna partija i Zeleni Srbije, i kao poslednja Jedinstvena Srbija.

Na lokalnim izborima u Kovinu 2013. godine, podsetimo, polovina od deset lista nije prešla cenzus, a SNS je sa nešto više od 42 posto glasova osvojio prostu skupštinsku većinu – 24 mesta. Zahvaljujući Dontovim tablicama po kojima se dele mesta uključujući ona koja su „zauzeli“ beli listići i liste ispod cenzusa, naprednjaci su tada dobili i bonus od četiri odborničke stolice u kovinskoj skupštini.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!