Vučić sa radnicima FŠV „Goša“

SMEDEREVSKA PALANKA, 7. april 2017 – Premijer Aleksandar Vučić danas je bio u Smederevskoj Palanci, odazvavši se na poziv radnika Fabrike šinskih vozila „Goša“, koji su u štrajku od početka prošle nedelje. Problemi koji su do obustave rada doveli su brojni, od enormnih dugova fabrike i neisplaćenih zarada radnicima do promene vlasnika,  jer je slovačka firma ŽOS Trnava, dosadašnji vlasnik, ne obaveštavajući ih prodala „Gošu“ nikom poznatoj kiparskoj firmi. Štrajk je izbio neposredno pošto se jedna od radnika, Dragan Mladenović obesio u fabričkoj hali, ne mogavši više da trpi bedu i beznađe.

Vučić, koji je u Palanku došao sa ministrima Goranom Kneževićem i Aleksandrom Vulinom, prvo je zahvalio radnicima što nisu želeli da zloupotrebljavaju političku situaciju, obećavši da će Vlada Srbije pokušati da, u skladu sa zakonom, reši složenu situaciju u „Goši“. Ipak, tako je kazao radnicima, Vladi su u ovom slučaju ruke „prilično vezane“ s obzirom da je u pitanju privatna firma.

Vučić je poručio da će svaki radnik „Goše“ dobiti po 60.000 dinara neto, a odluka za to biće pripremljena na sednici Vlade Srbije, koja će biti održana 9. ili 10. aprila.
Najavio i zaključak Vlade o overi njihovih zdravstvenih knjižica i dodao da će država preuzeti na sebe dugovanja „Goše“ prema PIO fondu u iznosu od 3,2 miliona evra.

I pre nego što su to čuli, ali i posle toga, radnici se nisu libili da iznesu svoju muku.

– Kada je bila Inspekcija rada, ja sam ih pitao šta konkretno traže, da im pomognem, trideset godina ovde radim, a one, dve gospođe, mi kažu da su došle jer je prijavljeno da smo u nezakonitom štrajku! Ja to nisam mogao da verujem! Bitno je da li smo mi u zakonitom ili nezakonitom štrajku, a ovi što mešetare i rovare – to nije važno!

Molim vas, gospodine premijeru, pošaljite vaš pravni tim da pročešlja naše knjige. Za ovo stanje neko mora da odgovara! Svi su bili upoznati, i državni organi i lokalna samouprava, ovde u Smederevskoj Palanci – kazao je Vučiću Milan Vujčić, predsednik štrajačkog odbora, u sali Muzeja „Goše“, u delu susreta premijera sa radnicima koji nije bio otvoren za javnost.

– Poslodavac je godinama, sistematski, mašine i ostalo, stavljao pod hipoteku, tako da je sve što postoji u „Goši“ sada pod hipotekom. Premijer nam je obećao da će pod hitno da stupi u kontakt sa vlasnikom. Kada smo ga pitali: „novim ili starim“, on je rekao da je to isti vlasnik, ali da mora s njima da se razgovara da bi video koje su njihove namere. Rekao nam je da će do Đurđevdana ponovo doći do „Goše“, a da će do tada sa saradnicima pokušati da se reši ono što može – prenosi delove razgovora sa premijerom Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

– Ovo što mi činimo, ne činimo u ime vlasnika. Ne smanjujemo potraživanja radnika prema vlasnicima. Ovo je pomoć i podrška Vlade Srbije, koja nema veze sa odnosima unutar „Goše“ – naglasio je Vučić, dodavši da država može samo da pomogne, ali ne i da razgovara u ime radnika ili u ime vlasnika.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!