Štrajk – dan drugi – potera za direktorom

SMEDEREVSKA PALANKA, 29. mart 2017 – Ni drugog dana štrajka u Fabrici šinskih vozila „Goša“ radnici nisu uspeli da stupe u kontakt sa slovačkim vlasnikom kako bi otpočeli pregovore. Direktor Ivan Heimšild je, kako kažu, bukvalno nestao. Poslednji put je viđen prošle nedelje, pošto je nakon tragedije, kada se radnik Dragan Mladenović obesio u fabričkom krugu, u pratnji policije napustio „Gošu“.

– Mi nemamo s kim ovde da pregovaramo, ovi naši rukovodioci nemaju nikakva ovlašćenja, a on se ne javlja, navodno je u Slovačkoj. Zbog toga smo danas bili u Ambasadi. Zamenica ambasadorke je zvala ŽOS u Trnavi i poslaće im dopis da po zahtevima štrajkača daju odgovore. Angažovao se čak i njihov ministar inostranih poslova, tako mi je prenela, koji će pokušati da nam ugovori sastanak. U ponedeljak ćemo, ona tvrdi, dobiti odgovor – prenosi rezultate „potrage“ za direktorom preko ambasade Milorad Miloradović iz Samostalnog sindikata „Goše“.

Radnici su, podsetimo, u štrajk stupili pošto im slovački poslodavac duguje između 20 i 30 plata, zdravstvene knjižice im nisu overene tri, a doprinosi za penzijsko im nisu uplaćivani 5 godina. Zahtevi štrajkača su da im se odmah isplati 100.000 dinara po radniku na ime zaostalih neisplaćenih plata, overe zdravstvene knjižice, poveže staž, da ubuduće plate dobijaju mesec za mesec, a da im preostala dugovanja budu isplaćena u 10 mesečnih rata.

Fabrika već drugi dan praktično stoji, a pregovori nisu ni na vidiku.

– Kao što smo mi po zakonu formirali štrajkački odbor tako je i poslodavac bio u obavezi da oformi pregovarački tim, ali to se nije desilo iz prostog razloga što nema poslodavca. Direktor se od srede, od kada je iz fabrike otišao nakon tragedije u pratnji policije, niti se javlja niti odgovara na naše pozive – kaže Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

Zahtevi štrajkača su, podsetimo, da im se odmah isplati 100.000 dinara po radniku na ime zaostalih neisplaćenih plata, overe zdravstvene knjižice, poveže staž, da ubuduće plate dobijaju mesec za mesec, a da im preostala dugovanja budu isplaćena u 10 mesečnih rata. Sve je to za sada samo mrtvo slovo na papiru, jer nemaju s kim o tome da se dogovaraju i pregovaraju.

U međuvremenu su se radnicima u štrajku priključili i njihove kolege iz režije, više od 220 od njih 370 se potpisalo pod zahtevima. Održava se minimum procesa rada, ali se i od onoga što je završeno i stoji na lageru ništa ne isporučuje. Tako su u fabričkom krugu još uvek i gotovi delovi za Žeželjev most.

– Niko ne spori da je to možda od nacionalnog interesa, ali mi smo u to uložili svoj rad i trud. Na zboru radnika je doneta odluka da ništa neće biti dozvoljeno da izađe iz firme dok se ne postignu dogovori oko naših zahteva. Tako i te pozicije za Žeželjev most mogu da izađu po uplati januarske plate, takav je zaključak. Valjda je i svaki radnik za ovu državu od nacionalnog interesa – zaključuje Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!