Gradsko kupalište u Kovinu dobija novi izgled

Na Šljunkari predviđeni zatvoreni bazen, sportski tereni, bungalovi… (FOTO)

Utorak, 28. 03. 2017.|15:49 | Izvor: eKapija
Idejno rešenje bazena na Šljunkari – pogled sa jezera i iz šumarka

Izgradnja zatvorenog bazena, sportskih terena, bungalova, postavljanje mobilijara za decu i rekreaciju i uređenje plaže na veštačkom jezeru u Kovinu, samo su deo planova lokalne samouprave za razvoj popularne Šljunkare.

Omiljeno kupalište Kovinaca trebalo bi da se razvije u moderan turistički i sportski kompleks. Opština priprema dokumentaciju, a hoće li biti novca i za početak izgradnje, ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Urbanistički projekat i idejno rešenje kompleksa Sportskog centra Šljunkara izradio je Delta projekt Smederevo, a krajem februara ove godine Opština je sa preduzećem Crna Trava iz Leskovca potpisala i ugovor o izradi projektne dokumentacije, sa geodetskim podlogama i obavljanjem tehničke kontrole, za izgradnju bazena i pratećih objekata.

Urbanističkim projektom obuhvaćena je površina od oko 5,28 hektara, koja je podeljena u 4 parcele – dva građevinske i dve u funkciji pešačkog i autosaobraćaja. Na jednoj od njih, planirana je gradnja zatvorenog bazena, a na drugoj otvorenih terena – za odbojku, košarku i tenis, manjih montažnih objekata za prateće usluge, kao i sanitarnog bloka sa prostorom za opremu. Uz granicu kompleksa, predviđeno je postavljanje ograde, sa dva ulaza za posetioce (rampa, portirnica, biletarnica) i servisnim ulazom, kao i javne rasvete.

Šljunkara – sadašnje stanje

Istočno od ulaza, na jednoj od parcela za saobraćaj, predviđen je parking prostor, sa 40 običnih mesta i 8 mesta za lica sa posebnim potrebama. Uz portirnicu je planirano i 5 parking mesta za zaposlene.

Zatvoreni bazen i za vaterpoliste

Ako se ostvare planovi projektanata, bazen u Kovinu će moći da koriste i vaterpolisti – za pripreme i odigravanje utakmica, jer će njegove dimenzije biti odgovarajuće. Nadomak bazena, predviđeni su i prateći sadržaji – bungalovi. Plaža, koja se nalazi uz bazen, biće dodatno uređena, a Kovinci će dobiti i trim stazu.

– Izgradnja kompleksa predviđena je u tri faze. Prva obuhvata centralni objekat, sa bazenom dimenzija 33x20m. Ispred bazena (prema jezeru) je terasa koja leti postaje sastavni deo obale. Takođe, objekat poseduje galerijski deo sa kafeom i terasama obostrano orjentisanim. U prvoj fazi je planiran i restoran za oko 100 gostiju sa terasom prema jezeru i kuhinjom u suterenskom delu. Ulazni hol ujedno povezuje prostor bazena i restorana. Sa severne strane je planiran prostor za rekreaciju – navedeno je u urbanističkom projektu.

Druga faza obuhvata dogradnju restorana i kuhinje (sa južne strane) za ukupno 300 gostiju. Treća faza obuhvata dogradnju prostora za rekreaciju (sa severne strane).

U trećoj fazi planirana je gradnja bungalova i montažnih pratećih objekata.

Planirana namena površina

Bungalovi – drvene kućice, biće namenjeni za organizovan smeštaj korisnika, odnosno sportista. Uz njih je takođe planiran parking prostor, kao i lokacija za odlaganje bicikala.

Plaža, koja se nalazi na ovoj parceli, ostaće u nepromenjenom obliku samo će na njoj biti postavljeni tuševi, klupa, česmi, kao i ležaljke, suncobrani, kabine za presvlačenje.

Pešačke trim staze povezaće parking i saobraćajne površine sa zatvorenim bazenom, a kroz pasaže sa obalom jezera. Podloga pešačkih staza treba da budu betonske ploče ili nabijeni šljunak.

Sportski tereni i Malo jezero

Na četvrtoj parceli biće uređeni sportski tereni, formirano Malo jezero, tribina, sanitarni blok sa prostorom za opremu, prostrom za roštilj, prostorom za usluge (montažni objekti), mobilijaom za decu i rekreaciju…

Otvoreni sporski centar obuhvataće teren za odbojku na pesku, asfaltni ili betonski teren za košarku sa akrilnim slojem i šljunkoviti teniski teren (po želji i mogućnostima investitora, podloga može da bude trava, beton ili asfalt, sa odgovarajućim završnim slojem).

Svi tereni će biti ograđeni lakom montažnom ogradom, oko kojih će biti travnjaci sa autohtonim vrstama lišćara, četinara i nisko rastinje.

Idejno rešenje – ulaz u centralni objekat

U okviru ove parcele biće i mobilijar za decu i rekreaciju, kao prostor za kamp kućice (do 500 m2).

Malo jezero biće namenjeno za vodene sportove (plivanje, vaterpolo), gde će se sa istočne strane postaviti montažne tribine za oko 150 posmatrača.

– Obala Malog jezera treba da se redovno održava i da se omogući ulaz u vodu sa pešačke staze ispred tribina – navodi se u Projektu.

Deo plaže koji pripada ovoj parceli biće preuređen, nasipanjem sitnog šljunka, peska i sađenjem trave, a namera je i da bude obogaćen mobilijarom za zabavu na vodi, uz naznačen prostor za decu.

Pre projekta uređenja veštačkog jezera (Šljunkare), koje je nastala vađenjem šljnuka, potrebno je na osnovu stanja na terenu pokrenuti izmene Plana generalne regulacije naseljenog mesta Kovin.

Od opštinskih vlasti, nažalost, nismo uspeli da dobijemo kokretne odgovore o rokovima, vrednostima investicije, sredstvima koja jesu ili nisu opredeljena za početak radova – ukratko: kakav je plan za naredni period i hoće li uređenje Šljunkare biti uskoro relizovano, ili su u pitanju tek početni koraci, Ono što je izvesno je da je za izradu projektne dokumentacije, sa geodetskim podlogama i obavljanjem tehničke kontrole, za izgradnju bazena i pratećih objekata, po ugovoru sa preduzećem Crna Trava iz Leskovca, opredeljeno 960.000 dinara (sa PDV-om).

S.Š.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!