Јoš čekaju morsku ribu

VEČERNJE NOVOSTI, 28. mart 2017 – Zašto fabrika nemačke kompanije PTC nije dobila dozvolu za početak rada. Ugovor o zakupu hale koju je izgradio grad na Dunavu „teče“ od 15. januara 2016. godine. Piše: J. Ilić

FABRIKA za preradu morske ribe nemačke kompanije PTC, kojoj je Smederevo još pre godinu dana izdalo u zakup novosagrađenu halu, od Ministarstva poljoprivrede još nije dobila dozvolu za rad jer se čeka da budu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi u oblasti bezbednosti hrane.

S obzirom na to da je za izdavanje dozvole najkonkretnije zadužena Uprava za veterinu, njihova inspekcija je – po zahtevu firme „Servfud“ iz Smedereva – pregledala objekat u smislu opštih uslova koji se odnose na raspored prostorija i opremljenost, te dala pozitivno mišljenje. Potom je Uprava za veterinu izdala privremeno rešenje, a stalno će dobiti kada hala bude pregledana na posebne uslove, kao što su primena DHP i DPP, uspostavljanje sistema samokontrole, higijena u procesu proizvodnje i HACCP. Da bi se to postiglo, zakonom je propisan vremenski okvir od tri do šest meseci, kao period za uspostavljanje sistema koji garantuje bezbednost hrane.

Podsetimo, 25. februara prošle godine premijer Aleksandar Vučić svečano je uručio ključeve nove hale generalnom direktoru PTC Brunu Kornartu, koji je tada najavio da će proizvodnja u punom kapacitetu početi u aprilu 2016. A, svemu je prethodio ugovor o zakupu novoizgrađene hale površine 4.200 kvadratnih metara, koji je gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović potpisala sa preduzećem „Servfud“ – sestrinskom firmom PTC. Shodno tom aktu, investitor je obavezan da u sredstva i opremu investira dva miliona evra, te obuči i zaposli najmanje 100 radnika.

Podsetimo, privredno društvo „Servfud“ zakupilo je halu od 4.200 kvadrata koju je sopstvenim sredstvima izgradio Grad, po ceni od tri evra za kvadratni metar, a ugovor je zaključen na period od pet godina i „teče“ od 15. januara 2016.

FABRIKA u Smederevu do sada je obučila samo 30 radnica, iako je već trebalo da bude zaposleno stotinu ljudi, s tim da ih bude i tri puta više – kada se dostigne proizvodni maksimum. Inače, PTC prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a značajan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!