Poljska unapređuje bilateralnu saradnju sa Srbijom na svim nivoima

 

SMEDEREVO, 22. mart 2017 – Zamenik ambasadora Republike Poljske u Srbiji, Andžej Kinđuk (Andrzej Kindziuk) izjavio je danas u Smederevu da je politička saradnja između Poljske i Srbije “sve čvršća”, posebno posle oktobarske posete ministra spoljnih poslova Srbiji, kao i da je sve više poljskih investitora koji žele da ulažu u Srbiju.

“Ambasada Poljske sarađuje sa centralnim institucijama Republike Srbije, ali takođe želimo da uspostavimo i saradnju sa drugim institucijama, vladinim i nevladinim, uključujući i jedinice lokalne samouprave, odnosno gde god vidimo da postoji prostor za unapređenje bilateralnih odnosa između Poljske i Srbije”, kazao je u Smederevu Kinđuk.

Poljski diplomata je podsetio da je njegova zemlja članica EU od 2004. godine, što je, kako je ocenio, doprinelo ekonomskom razvoju Poljske i u tom smislu je ponudio saradnju, razmenu iskustava u okviru evropskih integracija.

“Možemo da pošaljemo naše eksperte da dođu i pruže pomoć u okviru pretpristupnih fondova EU i da na taj način damo doprinos evropskom putu Republike Srbije, vaših gradova i opština. Naši eksperti su vam na raspolaganju, takođe i Ambasada Poljske je na raspolaganju i potrudićemo se da vam uvek pomognemo.”

Kinđuk je izneo zapažanje da ima sve više turista iz Poljske, za koje je rekao da nisu samo u prolazu, već ostaju u Srbiji i posećuju Beograd, Smederevo, Novi Sad, Niš, Golubac, podsetivši da je tamo poginuo jedan poznati poljski vitez (Zaviša Crni, poginuo 1428. od Turaka na svirep način, prim. aut).

Svoje domaćine je upoznao sa činjenicom da službuje u Beogradu od septembra prošle godine i da je već privatno obišao Smederevo i Smederevsku tvrđavu. Podsetio je da dva naroda imaju dosta toga zajedničkog, slovensko poreklo, zajedničke hrišćanske korene, sličan jezik.

Predstavnici lokalne samouprave pripremili su propagandni film o privrednim potencijalima Smedereva, pre svega Slobodne zone Smederevo. koja se, kako se čulo, ubraja u najprosperitetnije u Srbiji.

U poseti Smederevu bila je i Joana Budišin (Joanna Budišin), koordinatorka za kulturu Ambasade Republike Poljske u Srbiji, a predstavnici poljske ambasade su posetili i OŠ „Dr Jovan Cvijić“ gde su prisustvovali zasedanju Đačkog parlamenta.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien