Ljubomir Ljuba Ninković

SMEDEREVO, kraj marta 2017 – Četiri gitare, četiri glasa – Ljuba, Asim, Miki i Koki. Smederevac, Mladenovčanin i Beograđani, svojevremeno krenuli u “novo sutra, u ono magično što nikad nije konačno…”

Podsetiće nas 11. maja na antologijske pesme koje su obeležile 70-te godine prošlog veka i sve potonje. Zar to nije povod za viđenje sa Ljubom, a ispostavilo se da imamo razlog za razgovor i to izuzetan – jubilej, 50 godina rada!

 

Ljubomir Ljuba Ninković, Bodin stariji brat, muzičar, čovek sa radija, penzioner, Smederevac…

“Ove godine obeležavam 50 godina bavljenja muzikom, od 1967. kada sam počeo ovde sa grupom Spooks. To sam skoro ukapirao. Nisam u početku planirao da to bude tako, ali sam shvatio da se poklopilo savršeno. Snimio sam solo album koji će da izađe u aprilu. Napravio sam novu verziju pesme “Moj svet” i snimamo ovde spot, Musa ga radi. A, tu je i “S vremena na vreme”, dolazimo ovih dana na koncert, pa sam doneo Braci (Dragoljub Martić) još malo plakata da izlepi.”

Novi album

“Imam dve obrade, ’Moj svet’ i ’Vreme’ to sam još radio sa ’Tunelom’ (grupa sa Vladom Jankovićem Džetom).. Objaviće Multimedia Records i pojaviće se pre Uskrsa. Dosta ozbiljan album i produkcijski i po sadržaju, po tekstovima. Stavio sam ’Moj svet’ da malo ’povuče ’, ali je ceo album veoma ozbiljan, u smislu da svaka pesma ima priču, neku predistoriju. Počeo sam da radim ovaj album 2008. i to je neverovatno šta se meni izdešavalo. Bili smo snimili matrice, došli blizu kraja, pukne kompjuter. Ode u nepovrat, nije moglo da se vrati ništa. Imao sam neke back up-ove kod kuće na kompjuteru, pa onda opet u studio, pa nasnimavaj, nasnimavaj… Opet dođemo do kraja i samo je trebalo da ’bacimo ’ na dva kanala taj remiks, pukne ponovo. Znači, tri puta sam to radio iz početka i to je trajalo. Evo, od 2008, tek sam sad završio. To se oteglo, radili smo, pa se selio studio, pa sam radio nešto drugo.. Međutim, ispalo je najbolje, ova treća verzija. Nekad te Bog pogleda, pa kaže: Ajmo iz početka, i bude fenomenalno. Ovo mi je prvi album za koji mogu da kažem da nemam nikakvih primedbi i da ne bih ništa uradio drugačije. Uvek imaš ono kad završiš, jao, što nisam ovo, što nisam ono. Ne. Ovo je: To je to! U ovom trenutku, bolje nije moglo. Ja nisam mogao bolje.”

Spot

“Evo, moj prijatelj Musa (Vladimir Jakšić, osnivač grupe ’Revolveri ’) mi radi spot. Sinoć mi je baš poslao da vidim novi spot koji je uradio za njih.”

 

Vladimir Jakšić, reditelj

“Revolveri su opet u akciji, sada kao Ex Revolveri snimamo album i krećemo da radimo. Inače, ovde počinjemo da radimo spot za pesmu ’Moj svet’, koji ćemo da uradimo u kombinaciji sa pozorištem i decom iz hora i bendom. Spot najavljuje Ljubin novi album i baš mi je drago što smo izabrali Smederevo za snimanje, to ima neku mapu, realno. Nije neko izmišljanje. Inače, u Brajtonu sam završio Univerzitet i zapravo sam reditelj. To je najlepši grad u UK za, kako kažu, fun and education. Tamo sam izučio školu i radim te kratke filmove, video spotove, reklame.. Imamo ideje za još neke video radove u Smederevu, ali o tom potom.”

Ljuba, u pauzi ustajanja i pozdravljanja sa dragim ljudima koji ga prepoznaju

“Za album još da kažem. Imam pesmu ’Smederevo spava’. To je balada, u stvari, jedna ispovedna pesma, dešava se u Smederevu.”

Kako danas funkcionišu “Svremenjaci”

“Odradimo desetak, petnaest koncerata, pa onda svako svoje radi. Dobro je i ime, pa nam je i alibi (s vremena na vreme). Mi smo se i okumili. Ja sam Mikiju bio kum na venčanju, Koki je meni kum, ja sam Asimu, krstio sam ga. Tako, da smo mi ono, znamo se 47 godina. Posle toliko godina funkcionišeš kao familija. To je to.”

Teku penzionerski dani

“U penziji sam od decembra 2013. evo već je četvrta godina. Odem ponekad, svratim do Radio Beograda. Jedno vreme sam uzeo malo da radim noćni program. Ali, nešto ne mogu. Valjda sam se malo zamorio od toga. A i prošlo je vreme, pa da. Neka rade ovi mlađi, brate, i oni treba i da napreduju i da nauče.”

Vikipedija

Članovi grupe „S vremena na vreme“ su među utemeljivačima i predvodnicima beogradske akustičarske scene. Osnovali su je 1972. godine Miomir Đukić (gitara i vokal), Vojislav Đukić, Asim Sarvan i Ljubomir Ninković. Oni su se neformalno okupljali da bi s vremena na vreme snimali pesme za potrebe programa Radio Beograda. Bili su pioniri u uvođenju tradicionalnih narodnih elemenata u rok muziku, koristeći stare instrumente kao što je šargija. Njihova se muzika odlikuje kombinacijom akustičnog i električnog sa pratećim zvukovima flaute, orgulja i tradicionalnih mandolina uz sklad vokala u kojima se oseća uticaj Simon and Garfunkel-a (Sajmon i Garfankl). Bubnjar Nikola Jager postao je više-manje redovni član benda od njihovog debitantskog albuma. Mnoge pesme koje su napravili bile su u samom vrhu top lista bivše Jugoslavije. Bili najaktivniji sedamdeseti godina prošlog veka, reaktivirali se devedesetih, i još uvek traju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!