Tribina “Dete, smrt i književnost”

SMEDEREVO, 21. mart 2017 – U okviru martovske ponude naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, u sredu, 22. marta, sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani održaće se tribina „Dete, smrt i književnost“, a povod za održavanje programa je poema „Bajka o Smrti“ Vladimira Vukomanovića Rastegorca.

Gosti Centra za kulturu biće dr Vladimir Vukomanović Rastegorac, pisac, asistent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu i Jana Rastegorac Vukomanović, pisac i slikar, a programsko veče doneće nov, neobičan, osvežavajući pogled na odnos sveta dečije duše, predstave o smrti i ispitivanja potencijala književnog stvaralaštva.

Tokom razgovora sa gostima biće razmatrano, uz živopisne primere iz ilustrovane poeme „Bajka o Smrti“ dr Vladimira Vukomanovića Rastegorca, kako smrt, predmet čovekovog iskonskog straha, može biti predstavljena i doživljena kao ličnost koja stiče iskustva, zapaža, oseća, obavlja posao. U viziji personifikovane smrti koja će biti u centru pažnje održava se snažna veza sa dečijom neposrednošću i sa percepcijom sveta svojstvenom detetu, otvoren je prostora za ljupkost i dirljivost, a da se pri tom ne narušava svest o značaju problema smrti za čovekovo postojanje. Biće pokrenuto i pitanje odnosa deteta prema fenomenu smrti i prisustva smrti u književnosti za decu. Posebnu vrednost u obradi teme pripada zanimljivim ilustracijama Jane Rastegorac Vukomanović koje će publika biti u prilici da vidi i koje se nalaze u plodnom sadejstvu sa tekstom „Bajke o Smrti“.

Dr  Vladimir Vukomanović  Rastegorac asistent je na Učiteljskom fakultetu u Beogradu za predmete Metodika nastave srpskog jezika i književnosti i Metodika razvoja govora. Objavio  je  više  naučnih  radova,  među  kojima  su:  „Fonetski  i  fonološki  sistem  govora sela  Otroka“, „Osnovne sintaksičke odlike Zmajevog i Ćopićevog  pesništva  za  decu  –  pokušaj  poredbenog  pristupa“  (koautor), „Ćopićevsko modelovanje realnosti kroz humor i satiru“, „Crtani film i smrt: mogućnosti interpretacije filma Sačekaj, molim te Jelizavete Skvorcove“, „Kako nastaju reči – igroliki pristup tvorbi reči u predškolskoj ustanovi“ (koautor), „Savremeno predškolsko obrazovanje i vaspitanje: izazovi i dileme“. Autor je poeme za decu „Bajka o Smrti“ i priređivač izbora iz mlade srpske proze„Pucanja“. Piše pesme i književnu kritiku. Dobitnik je „Nagrade Vladan Nedić“ (2006) i „Nagrade Petar Đukanović“ (2009), koje dodeljuje Filološki fakultet iz Beograda.

Jana Rastegorac Vukomanović je filolog opšte i književnosti i master akademskog slikarstva. Objavila je pesničku knjigu „Isečak 8“ za koju je dobila nagradu „Matićev šal“. Prozu i poeziju  objavljivala je u „Pesničkim novinama”, „Bagdali”, „Književnim novinama”,  „Trećem trgu”, „Priči”, „Letopisu Matice srpske”. Nagrađena je za kratku priču „Podijum“ na konkursu Narodne biblioteke Bor. U udruženju Kreatopolis jedan je od voditelja radionica sa umetničkim programom koje kroz individualni pristup približavaju svet umetnosti deci i mladima.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!