Nije bilo koncerta ali su bilbordi ostali – do sada

SMEDEREVO 18. mart 2017 – Sada već čuveni u smederevskoj Hali sportova nikad održani koncert Vlada Georgieva danas je izgubio još jedan materijalni dokaz da je uopšte bio planiran i zakazan. Radnici su sa bilboarda ispred Dvorane Smederevo skinuli plakat sa datumom 4.3.2017. koji će, ipak, mnogi Smederevci zapamtiti. Građanski protest zbog otkazivanja koncerta prizvao je na centralni gradski trg nekoliko hiljada ljudi, procene su različite koliko ih je bilo, od dve do čak 9-10 hiljada. Istina je verovatno negde na sredini, ali ni blizu brojke od 970, koliko je dan nakon okupljanja na trgu rekao Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink.

„Ko je otkazao koncert gospodinu Georgievu u Smederevu? Ćutali smo sve vreme. Kažu otkazan koncert, pa su onda izmislili da je tamo bilo 4.500 ljudi. U trenutku kada ih je najviše bilo – bilo ih je 970 ljudi. Sve je to super, želimo da ih ima 9.700“, kazao je tada Vučić.

Otkazan, neotkazan, tek bio je to povod da građanski protest, pokrenut preko Fejsbuka, po prvi put nakon 17 godina na Trg, na jedan takav vid okupljanja, izvede brojne Smederevce, ali i njihove goste iz Beograda i okolnih gradova. Fejsbuk grupa, koja je stajala iza organizacije protesta, u međuvremenu je narasla na 20.000 članova. Sve je putem Interneta dobilo globalne razmere, protest je uživo prenosila Slobodna Evropa, bilo je čak 200 hiljada onih koji su ga direktno pratili ili pogledali u snimku. Počasni gost na ovom zbivanju bio je sam Vlado Georgiev, koji je na oduševljenje okupljenih, otpevao nekoliko pesama, praćen horom nekoliko hiljada glasova. Uprkos činjenici da je koncert otkazan, po svemu sudeći, iz političkih razloga, zbog pojavljivanja Georgieva na promociji predsedničkog kandidata Saše Jankovića, okupljanje je prošlo bez političkih parola i obeležja, kako su i organizatori i najavili.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!