Matičarke: Bez produženja pritvora

SMEDEREVO, 9. mart 2017 – Smederevskim matičarkama, posle policijskog zadržavanja od 48 sati, određena je mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svim svedocima u postupku, uz obavezu javljanja policiji na svakih pet dana, saznaje Podunavlje.info u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

Po rešenju sudije za prethodni postupak, ukoliko se ova mera prekrši, određuje se pritvor.

Policija u Smederevu je u ponedeljak ujutro uhapsila pet matičarki, kako se navodi u saopštenju MUP-a, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Tokom istog dana i sutradan su davale iskaze, a nakon toga im je određena pomenuta mera. Prethodno su, nakon sprovedenog disciplinskog postupka četiri, od pet uhapšenih, dobile otkaze.

Žalbena komisija grada Smedereva je, u međuvremenu, odlučivala po žalbi, koju je konačno odbila kao neosnovanu, ali nije bila jedinstvena u svojoj odluci. Kako Podunavlje.info nezvanično saznaje, dva člana su bila za otkaze, dok je treći član bio protiv takve odluke.

“Podneli smo zahtev upravnom inspektoru da izvrši upravni nadzor nad drugostepenim organom (Žalbena komisija), kao i direktoru Upravne inspekcije u Beogradu, sumnjajući u nepristrasnost inspektora, podneta je i tužba Upravnom sudu, a biće obavešteno i Ministarstvo”, rekla je odbrana portalu Podunavlje.info o preduzetim radnjama neposredno pre hapšenja.

U policijskom saopštenju se navodi da su osumnjičeni u periodu od januara 2014. do oktobra 2016. godine u svojstvu odgovornih lica matične službe – Gradske uprave u Smederevu, prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga od građana – podnosioca zahteva, primali novac na ime plaćanja taksi u iznosima koji su zakonom propisani za tu vrstu izvoda.

MUP smatra da su osumnjičeni na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist, a budžet Republike Srbije oštetili za 2.839.880,00 dinara. Protiv jednog osumnjičenog biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, navodi se u saopštenju policije.

Podunavlje.info saznaje da sada sledi sprovođenje dokaznih radnji u okviru postupka koji nije redovni već takozvani skraćeni, zbog zaprećenih kazni. Kazna za član 359. stav 2. (zloupotreba službenog položaja) je od jedne do osam godina zatvora.

Sledeća radnja je saslušanje osumnjičene D. M. koja do sada nije bila u mogućnosti da se odazove pozivu i bude saslušana. Nakon toga, slede ispitivanja svih svedoka, više od 50, kao i izvođenje drugih dokaza, a po potrebi, biće izvršeno i ekonomsko-finansijsko veštačenje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!