EP: Pod Pohorjem strelci iz 46 zemalja

MARIBOR, 8. mart – U podnožju  slovenačke planine Pohorje počinje Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, među kojima je i dvoje Smederevaca. Domaćin je Maribor, a takmičenje će biti održano u, za sportske događaje, netipičnim objektima – hotelima, nekoliko kilometara udaljenim od centra grada.

Među srpskim pištoljašima su i Smederevci, seniorka Jasmina Milovanović i junior Petar Adamović. Prijavljeno je 582 strelaca iz 46 zemalja, koji će se u kvalifikacijama nadmetati u hali centra „Draš“, koji obuhvata hotel i nekoliko sportskih objekata. Poprište finala biće svečana sala susednog hotela „Habakuk“. Ovaj prostor  namenjen je uglavnom za kongresne sastanke i bioskopske projekcije, a specijalno je preuređen za potrebe EP.

Oba hotela se nalaze neposredno ispod cilja skijaške staze na kojoj se više od pola veka održava čuvena trka Svetskog kupa za dame „Zlatna lisica“.

U sredu i četvrtak na programu su juniorska takmičenja.

Prvog dana na vatrenu liniju izlazi šestoro naših strelaca. Puškom će gađati juniori Lazar Kovačević, Stevan Jovanović i Đorđe Rančić, a pištoljem juniorke Katarina Maricki, Teodora Simić  i Jelena Todorović.

U četvrtak će šansu da se dokažu imati Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac Marija Malić (juniorke puška), Branko Mašanović, Stefan Todorović i Petar Adamović (juniori pištolj).

Srpska omladinska nacionalna selekcija je u Maribor stigla u ponedeljak uveče, u utorak odradila i prve treninge u hali centra „Draš“. Seniori stižu u sredu, a takmičiće se u petak i subotu.

Naš stručni štab ne opterećuje omladinske selekcije medaljama i rezultatima, ali činjenica je da mogu da se bore za visok plasman.

„Atmosfera u omladinskoj selekciji je vrlo dobra, svi su raspoloženi i sa mnogo motiva dočekuju šampionat“, ističe Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

Prošle godine, na EP u Đeru, od naših omladinskih selekcija najviše je postigla ženska ekipa puškom, koja se okitila titulom šampiona Starog kontinenta, uz novi državni rekord. U finalu je gađalo troje članova srpske omladinske reprezentacije, svi puškom, a u finalu za juniorke imali smo dve predstavnice.

Zvanični deo programa prvog dana završava se u popodnevnim časovima, a večernji su rezervisani za revijalno nadmetanje, odnosno za testiranje novog sistema ekipnog takmičenja.

Odličja  će se, kao i do sada, deliti na osnovu rezultata u kvalifikacijama. Zlato u svakoj disciplini će pripasti reprezentaciji koja bude imala najbolji ukupan rezultat u osnovnom delu (zbir ostvarenja sva tri člana ekipe).

Međutim, u četiri discipline (puška juniori, pištolj juniorke, puška seniorke i pištolj seniori), biće isprobana eksperimentalna pravila, po kojima u borbu za medalje ulazi osam najboljih ekipa po rezultatima iz kvalifikacija, a takmičenje se nastavlja po kup sistemu. U četvrtfinalu će u četiri para snage odmeriti najbolja ekipa iz kvalifikacija protiv osme, druga protiv sedme, treća protiv šeste i četvrta protiv pete. U takmičenjima muškaraca svaki član ekipe ispaljuje po 30, a kod žena po 20 dijabola. Pobednici duela prolaze dalje i ukrštaju koplja  u polufinalu, koje se odvija po istom sistemu kao i četvrtfinale.

U finalu i u meču za bronzu pravila su ista i za mušku i za žensku konkurenciju. Svaki od tri člana ekipe puca najviše do dvadeset serija. Posle svake serije sabiraće se rezultati i tim koji bude ostvario bolji ukupni rezultat (zbir krugova sva tri člana ekipe) dobija dva boda, ukoliko je nerešeno svakoj selekciji sleduje po bod. Pobeđuje reprezentacija koja prva skupi 21 poen.

Podsetimo, na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, u mađarskom Đeru, Srbija je osvojila četiri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien