Saradnja palanačkog Narodnog i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

SMEDEREVSKA PALANKA, 6. mart 2017 – Narodni muzej u Smederevskoj Palanci učesnik je projekta Muzeja savremene umetnosti u Beogradu “Slikari/ratnci/svedoci“. Na ovoj reprezentativnoj izložbi u Galeriji SANU, kojom MSU obeležava sećanje na Veliki rat, našlo se i 11 slika iz zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

U okviru projekta  je više od stotinu slika službenih ratnih slikara, toliko i fotografija službenih fotografa srpske vojske, dopisnika i foto-amatera, baš kao i slikarki, dobrovoljnih bolničarki, ali i dela drugih umetnika učesnika u ratu, bilo u svojstvu vojnih obveznika ili dobrovoljaca.

Na izložbi su predstavljena dela iz više muzejskih i dokumentacijskih zbirki. Slike i fotografije za izložbu dali su; Muzej savremene umetnosti, Vojni muzej, Muzej grada Beograda, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Galerija Matice srpske Novi Sad, Narodni muzej Šabac i Narodni muzej u Beogradu, i ekskluzivno – Kraljevski ratni muzej u Londonu (Imperial War Museum London) i Umetnički muzej u Milvokiju (Milwaukee Art Museum).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!