Biblioteka otpisala oštećenu građu

SMEDEREVO, 6. mart – Narodna biblioteka Smederevo saopštila je danas da je 6. februara došlo do pucanja kanalizacione cevi koja je prouzrokovala poplavu u depozitnom prostoru gde se nalazi ukoričena periodika, pa su bili primorani da otpišu četiri godišnja izdanja Politike i sedam godišnjih izdanja Borbe.

Odlukom direktora Biblioteke, 7. februara je formirana Komisija za reviziju i otpis oštećene i neupotrebljive bibliotečko-informacione građe, koja je sačinila izveštaj, popisnu listu i fotodokumentaciju o nastaloj šteti.

Zbog vanredne situacije, istog dana je sazvan hitan sastanak Upravnog odbora Narodne biblioteke Smederevo i nakon uvida u faktičko stanje i Izveštaj Komisije, doneta je Odluka o vanrednom otpisu oštećene građe.

Prema Izveštaju Komisije, od 82 godišta koričene Politike, otpisana su 4 godišta (1964, 1965, 1974, 1975). Od 43 godišta Borbe, otpisano je 7 godišta (1982-1988).

Nijedan naslov, niti godište stare i retke i zavičajne periodike iz fondova Biblioteke nije otpisan ovom prilikom (Naš glas, Smederevski žurnal, Glas Podunavlja, Naprednjak), pa samim tim ni otuđen. Narodna biblioteka Smederevo nikada nije posedovala primerke nedeljnika Narodna volja (Požarevac).

„Oštećenu i otpisanu građu dali smo na recikliranje, u skladu sa preporukom Agencije za zaštitu životne sredine, a ceo postupak je sproveden prema odredbama Zakona o bibliotečko-informacionoj i Pravilnika o inventarisanju, obradi, reviziji i otpisu bibliotečko-informacione građe i izvora, kao i vođenju evidencije o bibliotečko-informacionoj građi i izvorima.“

Narodna biblioteka Smederevo postupkom digitalizacije, uz poštovanje autorskih i srodnih prava, dodatno štiti kolekciju zavičajnih novina i časopisa, navodi se u saopštenju.

.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!