Akcijom “Pluton 2” obuhvaćeno i Smederevo

SMEDEREVO, 6. mart 2017 – Policija u Smederevu je, po nalogu smederevskog Višeg javnog tužilaštva, uhapsila  R.Đ.(1963),  Lj.M.(1951), D.M.(1962),  D.J. (1980) i S.R. (1963) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenju MUP-a povodom sprovedene akcije “Pluton 2”.

Sumnja se da su oni u periodu od januara 2014. do oktobra 2016. godine u svojstvu odgovornih lica matične službe – Gradske uprave u Smederevu, prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga od građana – podnosioca zahteva, primali novac na ime plaćanja taksi u iznosima koji su zakonom propisani za tu vrstu izvoda.

Kako je saopštila policija, osumnjičeni su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist i budžet Republike Srbije oštetili za 2.839.880,00 dinara. Protiv jednog osumnjičenog biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Pripadnici MUP-a su, u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 47 osoba u više gradova Srbije i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!