Još jedna (četvrta) neuspešna prodaja Želvoza

SMEDEREVO, 21. februar – Neuspešnom je proglašena još jedna, četvrta prodaja stečajnog dužnika FŽV “Želvoz” a.d. u stečaju iz Smedereva, potvrdila je danas za portal Podunavlje.info Nina Mihajlovski, nadležni rukovodilac za „Želvoz“ u Centru za stečaj.

“Današnja prodaja je proglašena neuspešnom, jer Odbor poverilaca nije prihvatio dostavljene ponude”, izjavila je za Podunavlje.info Mihajlovski.

Početkom februara oglašena je četvrta prodaja stečajnog dužnika FŽV “Želvoz” a.d. u stečaju kao pravnog lica neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda, po istoj procenjenoj vrednosti kao u prethodne tri neuspele prodaje, od 1,15 milijardi dinara i uz novi, niži iznos za učešće u prodaji od 115,3 miliona dinara.

U februarskom tekstu oglasa se napominje da procenjena vrednost imovine nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na drugi način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

U Centru za stečaj je portalu Podunavlje.info rečeno da su za današnju prodaju bile dostavljene dve ponude pravnih lica iz Beograda, ali da nije poznato da li iza neke od njih stoji italijanska kompanija Ćimolai, najavljivana od aktuelne smederevske vlasti kao spasonosno rešenje za Želvoz, kao i da su obe ponude bile ispod 50 odsto procenjene vrednosti.

Poslednji generalni direktor smederevskog Želvoza, Milorad Stojković, ranije ovog meseca je, na naše pitanje o eventualnoj zainteresovanosti italijanske kompanije za “Želvoz”, samo odmahnuo glavom.

“Sedeli smo u Vladi i pitali su ga (vlasnika italijanske kompanije) kada planira da dođe u Želvoz. Ćimolai je rekao sutra, a to sutra je ispalo “malo sutra”. Koliko mi je poznato, italijanska kompanija je, a neko im je dao “zeleno svetlo”, uložila oko pola miliona evra u rekonstrukciju hale uzete u zakup. Posle nekoliko meseci, i bez znanja italijanskog investitora, neko je uveo fabriku u stečaj”, kazao je Stojković.

Stojković je tom prilikom podsetio da je italijanski investitor u zakupljenoj hali promenio komunalnu infrastrukturu i počeo da zapošljava radnike. Kada je “Želvoz” ušao u stečaj, prema njegovim rečima, to je sve stalo.

“Sada i on (Ćimolai) kao i ostali poverioci, potražuje svoje uložene pare, pola miliona evra”, naveo je za Podunavlje.info Stojković.

Agencija za privatizaciju je 2011. godine poništila kupoprodajni ugovor za smederevski “Želvoz” sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza. Fabrika, koja je tada zapošljavala oko 1.450 radnika, bila je prodata 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.

Nekada uspešni remonter šinskih vozila, koji je svojevremeno upošljavao čak 2200 radnika, urušavan je godinama i ozbiljno uzdrman mnogobrojnim aferama rukovodećeg kadra, sa sudskim procesima koji su aktuelni i danas.

Tako se pred Višim sudom u Smederevu u martu nastavlja glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv nekadašnjih rukovodilaca FŽV „Želvoz“ iz Smedereva i „Želturist“ doo iz Beograda, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, još iz 2006. godine.

Stečajni postupak “Želvoza” otvoren je 2015. godine, a prema rešenju Privrednog suda u Požarevcu, stečajni dužnik je tada bio u neprekidnoj blokadi od oko hiljadu dana, a neizmirene obaveze daleko su prevazilazile vrednost imovine stečajnog dužnika.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!