Trka za zdravlje malog Vlade

Humanitarni ultramaraton od Pančeva do Smederevske Palanke

SMEDEREVSKA PALANKA – 15. februar 2017. Ove srede, reprezentativac Srbije u ultramaratonu Željko Zeljković trči od Pančeva do Smederevske palanke, a svaki od 80 pređenih kilometara posvećen je desetogodišnjem Vladimiru Đorđeviću, kome je neophodan novac za operaciju ciste na mozgu.

– Organizovani su i humanitarni koncerti, ali od sakupljenog novca su mogle da budu plaćene samo kontrole i pregledi. Ovo je ono što ja mogu da učinim, ono što mogu da dam za njega jesu srce, duša, telo i noge – kaže Željko Zeljković, koji je reprezentovao Srbiju prošle godine na u Francuskoj, kada je pretrčao 203 kilometara za 24 časa, tako da mu, tvrdi, ovih 80 ne predstavljaju problem. Sa zadovoljstvom će ih istrčati znajući im svrhu.

Mali Vlada je imao šest godina kada mu je dijagnostikovana prvo epilepsija, nakon čega su utvrđeni i drugi  problemi; zbog karcinoma odstranjen mu je jedan bubreg, urađena je potom i operacija na srcu, ugrađen mu je implant. Najzahtevniji, i nažalost najskuplji, jeste zahvat na mozgu. U petočlanoj porodici, Vlada je najmlađe od troje dece, samo je otac Siniša zaposlen, a i on je, kako sam kaže, „u kreditima do guše“, u bankama su mu rekli da do 2023. godine ne može da uzme ni dinara na kredit.

Vlada i Zeljko

– U septembru nam je ukinuta i pomoć za tuđu negu sa obrazloženjem da je „detetu bolje“. Pa, kako mu je bolje ako su mu posle svake kontrole povećavali terapiju? Samo za lekove nam treba 500 evra mesečno. Do sada je ovim akcijama skupljen novac za kontrole, nekih 350-400 hiljada dinara, ali moramo da budemo jaki, da se nadamo. Ne odustajemo – kazao je Siniša, Vladin otac, uoči trke, ove najnovije akcije za prikupljanje novca za operaciju.

Maraton kreće iz Pančeva u 5 ujutro, prvih 40 kilometara Željko će trčati sam, a onda će mu se pridružiti koleginica Sandra Trojanović. Na 50. kilometru ultramaratonca podržaće još njegovih prijatelja trkača iz Smederevske Palanke. Na samom kraju će biti organizovan doček koji je pripremila i Opština Smederevska Palanka, a na cilju će ga čekati i mali Vlada.

Za operaciju ciste na mozgu u Turskoj sa kojom se ovaj desetogodišnjak bori već četiri godine, potrebno je 27.000, a za kontrole srca, koje je operisao pre tri, i glave još oko 8.000 evra, bez avionskih karata do Turske. Novac koji Đorđević nemaju, nadaju se da će ova trka pomoći da se makar deo skupi.

Uoči trke svi ljudi dobre volje imali su priliku da otkupe kilometre i na taj način učestvuju u humanitarnoj akciji. Do utorka je bilo prodato 74 kilometara, a to je moguće i dalje učiniti uplatom u iznosu od najmanje 1.000 dinara na žiro račun Siniše Đorđevića broj 340-32110017-94 „Erste banke”, sa naznakom „(redni broj) kilometar”. Za uplate iz inostranstva aktivan je devizni račun: iban br. RS35340764316401299932 SIF-kod je GIBARS22.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!