Maloletnu ćerku podvodio da vrati dugove

SMEDEREVSKA PALANKA –  9. februar 2017. Palančani I.M. (46) i T.M. (38), otac i majka, uhapšeni su pod sumnjom da su u poslednje tri godine podvodili maloletnu ćerku M.M. koja sada ima 15 godina. Pored njih dvoje, u pritvoru su P.S. (32), V.S. (46), Z.Đ. (43) i D.J. (54), svi iz Smederevske Palanke. Sva četvorica se sumnjiče da su imali seksualne odnose sa maloletnom M.M. naplaćujući na taj način dugove koje je njen otac napravio. Vodi se postupak i protiv M.P. koji je sada mlađi punoletnik, ali je kao stariji punoletnik seksualno iskoristio maloletno dete, po istom osnovu – duga.

– Devojčica je već sa 13 godina bila primoravana da ima seksualne odnose. U pitanju su iznosi od 10 do 30 hiljada dinara dugova roditelja koje je nesrećno dete na taj način otplaćivalo. Bili su to kafanski dugovi, ali i pozajmljivanje novca od komšija, za hranu, cigarete, piće… Odmah po saznanju da je devojčica bila seksualno eksploatisana obratili smo se Jedinici za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Zbog svih trauma koje je dete preživelo dobilo je taj status, žrtve trgovine ljudima – kažu u Tužilaštvu Višeg suda u Smederevu, koje je preuzelo ovaj slučaj.

Inače, sve je do tužilaštva i policije stigao maltene slučajno. Prilikom posete ljudi iz palanačkog Centra za socijalni rad jednoj porodici, i razgovora sa drugom devojkom, M.M. se tu zatekla i poverila socijalnim radnicima, koji su alarmirali policiju. Ispostavilo se, nažalost, da je devojčicina priča istinita, čak i mnogo gora od onoga što je u prvi mah bila spremna da podeli sa neznancima.

Otac i majka su sada u pritvoru, baš kao i četiri „mušterije“, poverioci  oca nesrećne devojčice koji su na ovaj način „naplaćivali“ dugove. Najčešće se sve odigravalo u kući roditelja, koji bi za tu priliku izašli, posle su se premestili u jednu napuštenu kuću u Palanci, a gde, kada i kao se sve odigravalo ostaje da utvrdi već sada obimna istraga.

Zbog toga što su dvojica očevih „poverilaca“ gotovo izvesno bili svesni da ulaze u odnose sa devojčicom od 13 godina oni će, pored ostalog, biti najverovatnije optuženi i za krivično delo obljube nad detetom. U pitanju su komšije, koje su sigurno morale da znaju koliko dete ima godina, ako ne tačno a ono da je maloletna.

Kao da to nije bilo dovoljno, „plaćanje dugova“ na ovaj način po Palanci, otac je nesrećnu devojčicu vodio i u Beograd, na čuveni Plavi most. Tu je dete preživljavalo nove traume, prinuđeno da prodaje svoje telo za hiljadu dinara, pa i manje.

– Ona se protivila tome, ali je dobijala batine od oca. To šta je ona doživela tamo je strašno, po njenom svedočenju, na šta je primoravana.

Otac je, inače, odranije poznat policiji, ima više krivičnih dela, bio je u pritvoru, ne i u zatvoru.

Devojčica je sada u hraniteljskoj porodici. U tužilaštvu kažu da je u toku identifikacija ostalih „korisnika usluga“ nesrećne devojčice, kako bi i oni bili privedeni pravdi.

 

Za krivično delo trgovine ljudima, kada je žrtva trgovine maloletno dete, kazna zaprećena zakonom je minimalno 5 a maksimalno 15 godina. „Korisnicima usluga“ maloletnice je, po starom zakonu koji će se ovde verovatno primenjivati, zaprećena kazna od jedne do 8 godina zatvora.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!